Αισιοδοξούν μεν (για την 3η θέση) διαφωνούν δε (για τις συνεργασίες)

Βάσει δημοσκοπήσεων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, διεκδικούν την 3η θέση στις αυριανές εκλογές, κάτι που προ ολίγων μηνών φάνταζε ως όνειρο θερινής νυκτός. Κάτι, όμως, η αλλαγή στην ηγεσία, κάτι η συμφωνία με τη ΔΗΜ.ΑΡ., κάτι το γεγονός ότι το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου δεν κατεβαίνει στις εκλογές, δίνουν άλλον αέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιβάλλει στους δύο μονομάχους (ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.) τον τρόπο για εθνική συνεννόηση. Κι όπως επισήμανε στις τελευταίες ομιλίες της η Φώφη Γεννηματά «να αποτελέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την πυξίδα για το αύριο και να ισχυροποιηθεί ο τρίτος ισχυρός πόλος της Κεντροαριστεράς».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπως τονίζουν οι συνεργάτες της θα θέσει 5 όρους στους οποίους θα επιμείνει και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συναινέσει στις ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, στις συντάξεις πείνας και αναξιοπιστίας, στην εξοντωτική φορολογία των αγροτών, στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Η κ. Γεννηματά αν και ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση την επαύριον των εκλογών, εν τούτοις έχει ανεβάσει τους τόνους έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μεϊμαράκης προσπαθούν απεγνωσμένα να στήσουν εικονική προεκλογική πραγματικότητα. Ο κ. Μεϊμαράκης παριστάνει τον λύκο, που έγινε αρνάκι. Ο κ. Τσίπρας, από την άλλη μεριά, παριστάνει το νέο. Αποδείχθηκε όμως ότι είναι το τέλος του παλιού. Τον γνωρίσαμε, τον δοκιμάσαμε. Κανείς πλέον δεν τους πιστεύει. Δεν αναφέρονται και δε δεσμεύονται για τα ουσιώδη οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα. Δεν καταθέτουν δεσμευτικές προτάσεις για συντεταγμένη αξιόπιστη και σίγουρη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια».

Η επόμενη ημέρα

Αναμφίβολα το ΠΑΣΟΚ αποτελεί το μεγάλο αίνιγμα για την επόμενη ημέρα και τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ήδη εντός του Κινήματος ακούγονται πολλές απόψεις για το που πρέπει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. με βάση το ποιο κόμμα θα έχει κερδίσει και θα έχει πάρει το μπόνους των 50 εδρών.

Στο περιβάλλον της κ. Γεννηματά, με προεξέχοντα τον Κώστα Λαλιώτη, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία προοδευτική διακυβέρνηση. Όπως ισχυρίζονται με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να απομακρύνουν τους ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα θα επιτύχει το ΠΑΣΟΚ την εξιλέωση του για την διακυβέρνηση του με τη Ν.Δ. Επίσης θα βρίσκεται ακόμη πιο κοντά με τους ψηφοφόρους του που το εγκατέλειψαν και στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που εκφράζεται από τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, οι οποίοι αρνούνται οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά τα όσα είπε ο Τσίπρας για τα βαρίδια του ΠΑΣΟΚ. “Ας ζητήσει πρώτα συγνώμη και μετά να συζητήσουμε τους όρους”, λένε με νόημα.

Και τέλος υπάρχει και η τρίτη άποψη, η οποία εκφράζεται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει πως πρέπει να υπάρξει μία κυβέρνηση σταθερή για την επόμενη τριετία απαρτιζόμενη από όλα τα κόμματα που ψήφισαν στις 14 Αυγούστου το μνημόνιο και πρέπει τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες του.

Μάλιστα όταν του τέθηκε το ερώτημα για τον όρο που έχει θέσει ο Αλ. Τσίπρας για τη δική του αποχώρηση ήταν εξόχως καυστικός:
«Αποχώρηση από πού, από την κυβέρνηση, από τη Βουλή, από το δημόσιο βίο, από τον κόσμο αυτό; Δεν αστειεύομαι. Εξέφρασα και εκφράζω την συνεπή και δύσκολη πολιτική γραμμή που το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε και εφάρμοσε συλλογικά τα πέτρινα χρόνια του μνημονίου με μόνο στόχο την διάσωση της χώρας. Ανέλαβα ευθύνες εθνικές και παραταξιακές που δεν μου αναλογούσαν προσωπικά.
»Ο κ. Τσίπρας ξέρει όμως με ποιους τον παίρνει και με ποιους όχι. Με κολακεύει, όπως σας είπα, η εμμονή του κ. Τσίπρα, γιατί ξέρει τον αγώνα μου όλα αυτά τα χρόνια και προφανώς ηχούν στα αυτιά του οι προειδοποιήσεις μου. Ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος ψέματα; Ποιος επιβεβαιώθηκε και ποιος διαψεύστηκε από τις εξελίξεις;

»Φανταστείτε όμως να θέσουν τα άλλα κόμματα ως όρο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας την ύπαρξη πρωθυπουργού ευρύτερης αποδοχής, σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει την επόμενη των εκλογών κανείς να μη έχει περιθώρια αλαζονείας. Αυτό που δεν είχαμε ποτέ δεχθεί, αυτό το Ταμείο των 50 δισ., το δέχθηκε δυστυχώς ο κ. Τσίπρας. Αυτό είναι το πιο επαχθές κεφάλαιο του μνημονίου Τσίπρα. Πρόκειται για βαριά δέσμευση που πρέπει να δούμε πώς θα εξειδικευθεί. Δυστυχώς δεν πρόκειται μόνο για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.

Πρόκειται και για το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών που ανήκε στο δημόσιο και για τα μελλοντικά έσοδα από φυσικούς πόρους που είχαμε προβλέψει νομοθετικά ότι θα χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα. Στις ιδιωτικοποιήσεις είδαμε ήδη την χαρακτηριστική παλινωδία των περιφερειακών αεροδρομίων».

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό ο προβληματισμός είναι μεγάλος στη Χαριλάου Τρικούπη και η Φ. Γεννηματά θα κληθεί να πείσει τους διαφωνούντες με όποια απόφαση κι εάν λάβει. Πάντως εάν ευοδωθούν τα σενάρια για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, το πιθανότερο είναι το ΠΑΣΟΚ να επιθυμεί την συμμετοχή του, ώστε να δείξει στην κοινωνία ότι παραμένει πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα