Αισιόδοξα μηνύματα μετά τα ταξίδια Σαμαρά, αλλά τώρα… τρέχουμε!

Οι επισκέψεις σε Κίνα και Αζερμπαϊτζάν ολοκληρώθηκαν και πλέον ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να ζυγίσει τα αποτελέσματα από τα δύο αυτά ταξίδια και να λάβει κρίσιμες αποφάσεις τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τον χώρα. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να σταθμίσει και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της χώρας.

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε στην Αθήνα κάνοντας λόγο για επαφές που γέννησαν υψηλές προσδοκίες, σημείωσαν όμως πως τώρα ξεκινά ένα παιχνίδι υπερηψηλής διπλωματίας, στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να βγει νικήτρια. Οι κινέζοι έδειξαν πως εννοούν όταν λένε ότι θέλουν τη χώρα μας διαμετακομιστικό κόμβο και πύλη εισόδου στην Ευρώπη, τώρα όμως ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσουν τις βάσεις προκειμένου οι συζητήσεις και οι υποσχέσεις να υλοποιηθούν.

Σε ότι αφορά την επίσκεψη – αστραπή στο Μπακού ο κ. Σαμαρας επιχειρηματολόγησε για τα οφέλη του ελληνικού αγωγού γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν μέχρι τα τέλη Ιουνίου αποφασίζει για το που θα δώσει το αέριό της. Στον αγωγό ΤΑΡ (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία) ή στον Nabucco West (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Αυστρία) παρακάμπτοντας έτσι την Ελλάδα. Και η υπόθεση του αγωγού είναι μια διαπραγμάτευση για γερά νεύρα παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες κινήσεις θα ληφθούν στις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα όμως έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση γιατί ο αγωγός εμμέσως πλην σαφώς «εμπλέκεται» στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και εσχάτως Κίνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα