“Ακατάλληλος να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση ο Γιούνκερ”

Aκατάλληλο να ηγηθεί της Ευρώπης θεωρεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν  στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η εφημερίδα γράφει: «Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα ήθελε να είναι ο επικεφαλής της ΕΕ. Για δεύτερη φορά παίρνει το λόγο με «μια ομιλία για την κατάσταση της ΕΕ» που συνειδητά θυμίζει τις ομιλίες του Αμερικανού Προέδρου προς το έθνος που εκφωνεί σε ιδιαίτερες περιστάσεις. Ο Γιούνκερ όμως ως πρόεδρος της Κομισιόν είναι επικεφαλής μόνο της ανώτατης αρχής της ΕΕ. Και σε αυτό το ρόλο οφείλει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των συμφωνιών, στην οποία βασίζεται η συνεργασία των ακόμα 28 κρατών μελών.

Ο Γιούνκερ όμως είτε στην κρίση με την Ελλάδα είτε στην ερμηνεία των ορίων του χρέους αναμετράται με έναν πολιτικό ρόλο. Έχει στόχο να απαλλάξει τα μεμονωμένα κράτη της ΕΕ από την ευθύνη τους όπου δεν προβλέπεται μια κοινή ανάληψη των κινδύνων».

Και η FAZ συνεχίζει: «Το ότι ο Γιούνκερ δεν είναι ο κατάλληλος να δείξει τον δρόμο στην ΕΕ για το πώς θα ξεπεράσει την κρίση φαίνεται και από την βιασύνη του για διαρκώς νέα βοήθεια στον επενδυτικό τομέα. Η ΕΕ δεν θα γίνει όμως ισχυρή από τέτοια καθυστερημένα και αμφίβολα οικονομικά σχέδια. Η ΕΕ θα γίνει ισχυρή εάν αναπτύξει μια ιδέα για το πώς μπορεί να δώσει χώρο στα διαφορετικά συμφέροντα των μελών χωρίς να χαθεί η συνοχή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα