Ακυβερνησία, χάος και διαίρεση των Σκοπίων

Σε επικίνδυνη πολιτική κρίση «αλβανικού χρώματος» βυθίζονται τα Σκόπια και η πιθανότητα ακόμη και ενός εμφύλιου πολέμου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεκαέξι χρόνια έχουν περάσει από την ένοπλη εξέγερση των Αλβανών της ΠΓΔΜ τον Φεβρουάριο του 2001, όταν ο αυτοαποκαλούμενος Αλβανικός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, ένα μόρφωμα στα πρότυπα του ΟΥ ΤΣΕ ΚΑ άρχισε τις επιθέσεις εναντίον φυλακίων του στρατού της χώρας. Οι εχθροπραξίες έληξαν με την “Συμφωνία της Αχρίδας” και την ενίσχυση της πολιτικής αυτονομίας των Αλβανών της χώρας που αποτελούν τουλάχιστον το 25% του πληθυσμού.

Απόρρητη έκθεση της Europol επικεντρώνεται στο θέμα  και προβλέπει ακυβερνησία, χάος και διαίρεση των Σκοπίων- κάτι που  προκαλεί ανησυχία στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ)- σύμφωνα με δημοσίευμα του Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Η αρμόδια κοινοτική επίτροπος, Φεντερίκα Μογκερίνι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί για εξελίξεις που μπορεί να βάλουν «φωτιά» σε ολόκληρη την περιοχή, εμπλέκοντας στην κρίση των Σκοπίων την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Η έκθεση αναφέρει ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκαν μεσαία άρματα μάχης στο Τέτοβο, μια πόλη στην οποία κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, προβλέποντας ότι είναι ζήτημα χρόνου να ξεσπάσει σύγκρουση, η οποία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον διαμελισμό των Σκοπίων.

Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση, γιατί σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας».

Στα Σκόπια δραστηριοποιούνται και εκατοντάδες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα.

Επίσκεψη Τουσκ τη Δευτέρα

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα επισκέπτεται το κρατίδιο  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.Οι προσκείμενες στο σκοπιανό σοσιαλιστικό κόμμα SDSM εφημερίδες UTRINSKI VESNIK και SLOBODEN PECHAT κάνουν λόγο για εντατικοποίηση των διπλωματικών πιέσεων, με στόχο να επισπευσθεί η συγκρότηση του σκοπιανού κοινοβουλίου σε σώμα και να πειστεί ο Πρόεδρος του πολυεθνικού κρατιδίου, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες, αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στον Πρόεδρο Ιβάνοφ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την επίσκεψή του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα