Αλέξης Τσίπρας: Εμβληματική η μεταρρύθμιση στην Υγεία

«Εμβληματική» χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πεποίθησή του για «αμετάκλητη λήξη των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα» και σημείωσε ότι «η νέα εποχή για τη χώρα πρέπει να χτιστεί από σήμερα και οργανικό κομμάτι αυτής της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις αναφέροντας ότι «δεν υπήρξε μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας από την περίοδο 2010 έως 2014, όταν από το βήμα της Βουλής ακούστηκε ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια έπρεπε να τα εφεύρουμε, ότι είναι ευλογία ότι μαζί τα φάγαμε» και πρόσθεσε ότι «η αξιοπιστία της χώρας είναι συνάρτηση της δυνατότητας να υπερασπίζεται τους πολίτες της δημοκρατίας και της διαφάνειας και όχι η συγκάλυψη της διαφθοράς»

Χαρακτήρισε επίσης την «καθολική πρόσβαση στα δημόσια αγαθά ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής τάξης ή καταγωγής» ως θεμελιώδη αρχή μίας Ελλάδας «ισότητας και Δικαιοσύνης» και αναφερόμενος στην κυβέρνηση του είπε: «Δώσαμε και δίνουμε μία μάχη στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά αυτό το όραμα σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας».

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι η «η καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας» αποτελεί όραμα της κυβέρνησής του και ανέφερε ότι «το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες, καλύπτει μία διαχρονική έλλειψη του ΕΣΥ», για την οποία απέδωσε ευθύνες στον «νοσοκομειακοκεντρικό και ιατροκεντρικό χαρακτήρα, καθώς και στην ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αγωγή υγείας». Απευθυνόμενος ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας την κατηγόρησε ότι υπηρετεί «με σαφήνεια τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας»

Σε ότι αφορά τις αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μέσα από την  Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση, αποφεύγοντας τις χρόνιες αναμονές» και ότι με τη «δημιουργία 250 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας» θα υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

«Δημιουργούμε 465 νέες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσοκομείων» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Τοπικών Μονάδων Υγείας θα πλαισιωθεί με το ερευνητικό προσωπικό, ώστε να παρέχουν μία ολοκληρωμένη φροντίδα στους πολίτες».

Αναλυτικά για το Σύστημα είπε ότι «θα δημιουργηθούν 239 μονάδες σε 65 περιοχές της χώρας. Η κάθε μονάδα θα καλύπτει 10.000 έως 12.000 πολίτες και θα έχει από 10 έως 12 άτομα προσωπικό», ενώ παραλλήλως προανήγγειλε «την επέκταση της θητείας των επικουρικών ιατρών και του λοιπού προσωπικού, η οποία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα