Αλαλούμ με τις συντάξεις: Πάνω από 110.000 άτομα δεν πήραν αναδρομικά

Τρεις είναι οι κατηγορίες συνταξιούχων (αφορά πάνω από 110.000 άτομα)  που δεν πήραν αναδρομικά που περίμεναν και δικαιούνται- όσοι έχουν μία κύρια σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων (κύρια, επικουρική ή μέρισμα) πάνω από 1.000 ευρώ μικτά- εξαιτίας των φουσκωμένων κρατήσεων που είχαν από το 2012 στις εισφορές ασθένειας.

Την ίδια στιγμή όμως αποκαλύπτονται και λάθη στις επιστροφές που είχαν χιλιάδες συνταξιούχοι που πληρώθηκαν μεν την Τετάρτη με τα αναδρομικά αλλά τα πήραν κουτσουρεμένα.

Οι τρεις κατηγορίες

Στους 110.000 συνταξιούχους που δεν πήραν ούτε σεντ από αναδρομικά περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, τουλάχιστον τρεις κατηγορίες:

Συνταξιούχοι χηρείας που παίρνουν με το παλιό καθεστώς το 70% της σύνταξης του θανόντος συζύγου τους.

Κληρονόμοι της σύνταξης θανόντων.

Συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από την 1/7/2016 και πληρώθηκαν οριστική σύνταξη και αναδρομικά από την ημερομηνία αίτησης.

Δικαιούνται και επιστροφή εισφορών ασθένειας που κρατήθηκαν στη μικτή σύνταξη, μέχρι τις 30/6/2016, μια που από 1ης/7/2016 και μετά η κράτηση γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό αφού αφαιρεθούν οι μειώσεις του Μνημονίου που δεν τις αφαιρούσαν μέχρι τότε τα Ταμεία.

Ο λόγος που δεν πήραν επιστροφές από τις λάθος κρατήσεις ασθένειας οφείλεται σε παράλειψη των Ταμείων τους να ενημερώσουν εγκαίρως την ΗΔΙΚΑ για τα ποσά που έπρεπε να τους επιστραφούν.

Πολλά «αρχεία συνταξιούχων» δεν στάλθηκαν επειδή τα Ταμεία θα έπρεπε να υπολογίσουν από την αρχή τις κρατήσεις ασθένειας που είχαν επί των αναδρομικών ποσών σύνταξης που εισέπραξαν και κατόπιν να ενημερώσουν την ΗΔΙΚΑ για το ποσό της επιστροφής.

Σύμφωνα, δε, με καταγγελίες που έκανε το Δίκτυο Συνταξιούχων, στο Δημόσιο τα αναδρομικά πληρώθηκαν μεν σε όλους όσοι τα δικαιούνται, πλην όμως πολλοί πήραν λιγότερα επειδή δεν υπολογίστηκαν σωστά οι επιστροφές.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με μικτή κύρια σύνταξη 1.496 ευρώ εισέπραξε 154 ευρώ, σύμφωνα με την απόδειξη της συναλλαγής από το ΑΤΜ, ενώ θα έπρεπε να πάρει 242 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα