Αλεξιάδης: Φέρτε πίσω τα λεφτά και θα υπάρξει μερική αμνηστία

Φέρτε πίσω τα λεφτά από τις τράπεζες του εξωτερικού και θα υπάρξει μερική αμνηστία διαμηνύει η κυβέρνηση σε όσους έχουν χρήματα σε Ελβετία ή και σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg για τον επαναπατρισμό αδήλωτων εισοδημάτων από το εξωτερικό  και τόνισε ότι ” κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διορθώσει το τραπεζικό σύστημα και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, ετοιμάζει νόμο που θα παρέχει «κίνητρα» για την εθελοντική δήλωση αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Η νομοθεσία θα καταργεί τα πρόστιμα και ορισμένες προσαυξήσεις για τις δηλώσεις αυτές. Αν και δεν θα παρέχει πλήρη αμνηστία, τα κίνητρα μπορεί να περιλαμβάνουν και την απόσυρση ποινικών διώξεων¨.

Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και ενδέχεται να υποβληθεί σύντομα στη Βουλή.

«Δεν θα ‘συγχωρέσουμε’ τα πάντα, όμως θα δώσουμε κίνητρα ώστε να συμμετέχει ο κόσμος», σημείωσε, προσθέτοντας πως τα δηλωμένα περιουσιακά στοιχεία θα φορολογηθούν με την κλίμακα που ίσχυε όταν δημιουργήθηκαν τα εισοδήματα. «Αν κάποιος είχε δηλώσει εισόδημα ας πούμε 200.000 ευρώ μια συγκεκριμένη χρονιά, όμως κατέθεσε 500.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά. Οι προτάσεις για φόρο 10-15% δεν είναι σοβαρές, η κλίμακα θα είναι υψηλότερη».

Την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται για έναν ακόμα γύρο μέτρων λιτότητας, η φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο συρρικνώνουν τον κρατικό «κορβανά» κατά 15-20 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλέστηκε ο κ. Αλεξιάδης. Παράλληλα, η Ελλάδα προσπαθεί να ενισχύσει τις τράπεζες, καθώς οι αμφιβολίες για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη οδήγησαν τους καταθέτες να αποσύρουν σχεδόν το ήμισυ των καταθέσεών τους από τότε που ξεκίνησε η κρίση, με μεγάλο μέρος των κεφαλαίων να έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, η Ελλάδα έχει επιβάλει συνολικά πρόστιμα 200 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα σε φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ ενώ οι αρμόδιες αρχές ερευνούν τώρα 1,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Οι έλεγχοι είναι το προϊόν του «συνδυασμού όλων των διαθέσιμων λιστών» των αρμόδιων φορέων, σημείωσε.

Αν και η φοροδιαφυγή παραμένει διαδεδομένη, η είσπραξη εσόδων φέτος είναι εντός των στόχων του προϋπολογισμού, όπως επισήμανε ο κ. Αλεξιάδης. Η κυβέρνηση θα αυξήσει τη φορολογία εσόδων και την φορολογία των εσόδων από ενοίκια, όπως συμφωνήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι με τους πιστωτές, πρόσθεσε. Ο υπουργός αρνήθηκε να αναφέρει ποιες άλλες φορολογικές αυξήσεις εξετάζει η κυβέρνηση για να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, ούτε σχολίασε δημοσιεύματα που αφορούσαν στην επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών.

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά και τα πράγματα πάνε καλά», είπε ο κ. Αλεξιάδης εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

«Θα υπάρξουν κάποια μέτρα που θα επιβαρύνουν ορισμένους φορολογούμενους διότι πρέπει να καλύψουμε ένα δημοσιονομικό κενό», δήλωσε. «Δεν κατανοώ αυτούς που επικρίνουν την κυβέρνηση για την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους πιστωτές, ενώ την ίδια ώρα αποδέχονται αυτή τη συμφωνία», σχολίασε.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, ενώ σημείωσε πως «θα ακούσετε καταστροφολογίες, όπως συνέβη κατά το παρελθόν, όμως δεν υπήρξε πρόβλημα τότε, και δεν θα υπάρξει πρόβλημα τώρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα