“Αλκοολικός ο Νίκος Αναστασιάδης”

Καυστικό είναι το δημοσίευμα της “Hurriyet” για τον Νίκο Αναστασιάδη. Δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας αναφέρεται στο επικείμενο ταξίδι του Κύπριου προέδρου στη Νέα Υόρκη το ερχόμενο Σάββατο και τονίζει πως “πηγαίνει στις ΗΠΑ για το “πρόβλημα με το αλκοόλ που αντιμετωπίζει”.
Ο αρθρογράφος Yusuf Kanli αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Κύπριος πρόεδρος πρόκειται να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη στις 29 Νοεμβρίου για να υποβληθεί σε εγχείριση σχετικά με την καρδιά του. Προσθέτει ωστόσο ότι ο Κύπριος πρόεδρος θα υποβληθεί στην επέμβαση μόνο αφού “βελτιωθεί η φυσική του κατάσταση”, η οποία είναι επιβαρυμένη από το πρόβλημα αλκοολισμού.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι έχει δεχθεί πολλά emails από Ελληνοκύπριους οι οποίοι διαμαρτύρονται πως η αναφορά στο πρόβλημα του αλκοολισμού του προέδρου Αναστασιάδη, ισοδυναμεί με χτύπημα “κάτω από τη ζώνη”. “Είναι πράγματι; Εάν η φυσική υγεία και η ψυχική κατάσταση είναι σημαντική, είναι δυνατό να λέμε ότι ο αλκοολισμός είναι προσωπική του υπόθεση;  Αντιθέτως, ο κάθε ένας που παρακολουθεί τις διαδικασίες συνομιλιών για το Κυπριακό θα πρέπει να αναγνωρίσει τουλάχιστον δύο περιστατικά που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες λόγω του προβλήματος αλκοολισμού του Ν. Αναστασιάδη”.

Όπως επισημαίνει ο Kanli, “ακόμη και οι μύγες στο προεδρικό μέγαρο θα μπορούσαν να καταθέσουν πόσο επιθετικός μπορεί να γίνει ο Αναστασιάδης όταν δεν έχει πρόσβαση στην αγαπημένη του μάρκα ουίσκι. Ή μπορεί να ρωτήσει κανείς την Lisa Buttenheim -την ειδική απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κύπρο- γιατί μετά από ένα αίτημα που φέρεται να υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος Dervis Eroglu, η ίδια αποφάσισε να διακόψει για 30 λεπτά τις συνομιλίες στις 12:00 και ζήτησε από το προσωπικό της να προσφέρει ουίσκι στους συμμετέχοντες στο μικρό δωμάτιο μελέτης, δίπλα στην τραπεζαρία της κατοικίας της, όπου διεξαγόταν οι συνομιλίες;”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Eroglu ζήτησε διακοπή των εργασιών διότι “για πολλά από τα τελευταία χρόνια, ο Ν. Αναστασιάδης αρχίζει να πίνει το μεσημέρι και θυμώνει και αρχίζει να φωνάζει εάν δεν μπορεί να πιει ένα ποτήρι ουίσκι. Γιατί φώναξε στην ομάδα του και έφυγε από τη συνάντηση θυμωμένος τον Ιούλιο, χτυπώντας καρέκλες; Ήταν αυτό το μοναδικό τέτοιο περιστατικό ή το μοναδικό που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης;

Σε εκείνη την περίπτωση του Ιουλίου, η τουρκική πλευρά δεν είπε τίποτα καινούριο εκτός από το να θυμίσει στον Ν. Αναστασιάδη ότι οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια της θητείας του Δημήτρη Χριστόφια, δεν θα μπορούσαν να παραμεριστούν. Έγινε έξαλλος (ο Ν. Αναστασιάδης) με αυτή την δηλωση. Τώρα, ο ίδιος Αναστασιάδης προτείνει το θέμα του φυσικού αερίου να βρίσκεται στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής κοινότητας, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των πρώην προέδρων, Mehmet Ali Talat και Χριστόφια. Γιατί φώναζε στους άλλους τον Ιούλιο τότε; Πολλοί υποστηρίζουν ότι όχι μόνο σε αυτό το περιστατικό, αλλά συχνά, έχει χάσει την ψυχραιμία και τον έλεγχό του εξαιτίας αλκοολισμού. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια προσωπική υπόθεση”.

Ο αρθρογράφος της Hurriyet διερωτάται ακόμη για ποιο λόγο, λίγο πριν αποχωρήσει από τις συνομιλίες, ο διαπραγματευτής και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του υποστήριζαν ότι δεν θα αποσυρθούν από τις συνομιλίες απλώς επειδή η Τουρκία έστειλε ένα σεισμογραφικό πλοίο στην “αμφιλεγόμενη ΑΟΖ της Κύπρου;” Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε πραγματικά να ισχυριστεί κανείς ότι ήταν μια εχθρική πράξη από το τουρκικό ναυτικό, να κυνηγήσει ένα νορβηγικό σεισμογραφικό κοντά στην ίδια περιοχή πριν από κάποιους μήνες.

“Γιατί οι Ελληνοκύπριοι δεν αποχώρησαν τότε από τις συνομιλίες, αλλά το έκαναν τώρα; Προφανώς, κάποιος έχασε την ψυχραιμία του και τώρα δεν μπορεί να πάρει πίσω αυτά που είπε, προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στους Τούρκους να υποχωρήσουν. Μπορούν οι Τούρκοι να το κάνουν αυτό; Ασφαλώς, ένα πλοίο είναι ένα πλοίο, δεν είναι μια πλατφόρμα ούτε ένα νησί. Δεν μπορεί κανείς να μείνει στην περιοχή για πάντα. Αλλά, γιατί θα πρέπει να κάνουν οι Τούρκοι ένα βήμα ΠΙΣω, το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη ότι ο κούφιος σαματάς του Αναστασιάδη απέδωσε;”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα