Αλλάζει «εργαλεία» και φιλοσοφία

Κατά γενική ομολογία, η αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού έχει αλλάξει. Ο Αντρέα Στραματσιόνι πέτυχε, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, να προσδώσει το στίγμα του στην ομάδα του «τριφυλλιού» και να «περάσει» τις ιδέες του στους παίκτες, κερδίζοντας την αποδοχή τους. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Το επόμενο έχει ήδη ενεργοποιηθεί και αφορά την αλλαγή των «εργαλείων», με απώτερο στόχο την εγκαθίδρυση μίας άλλης αγωνιστικής φιλοσοφίας.

Η διοίκηση του Παναθηναϊκού αισθάνεται δικαιωμένη για την επιλογή της στο πρόσωπο του Ιταλού τεχνικού, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα μετά το στραπάτσο σε όλες τις διοργανώσεις και την απώλεια του ελέγχου από τον προκάτοχό του, Γιάννη Αναστασίου. Ο Ιταλός αποδεικνύεται εξαιρετικά μεθοδικός στη δουλειά του. Θέτει στόχους, τους οποίους και υλοποιεί βήμα-βήμα. Με την τακτική αυτή και ελάχιστα λόγια, κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προσδώσει αγωνιστικό χαρακτήρα στην ομάδα. Έναν χαρακτήρα που απουσίαζε το προηγούμενο διάστημα. Ο Παναθηναϊκός παρατασσόταν στο γήπεδο και ήταν φανερό ότι δεν είχε συγκεκριμένο αγωνιστικό προσανατολισμό και φιλοσοφία.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η εικόνα έχει αλλάξει άρδην. Οι παίκτες ξέρουν τι θέλουν στον αγωνιστικό χώρο, ακολουθούν συγκεκριμένο πλάνο, δημιουργούν πολλές ευκαιρίες, αμύνονται σωστά και πιστεύουν περισσότερο στις δυνατότητές τους. Παιχνίδια που παραδοσιακά δυσκόλευαν, όπως λόγου χάρη κόντρα στον Λεβαδειακό, δεν αποτελούν εμπόδιο, ενώ και οι ίδιοι οι παίκτες παραδέχονται τις αλλαγές που έχει φέρει στην ομάδα ο Αντρέα Στραματσιόνι.
Το θέμα είναι ότι ο Ιταλός τεχνικός ακολουθεί ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο, το οποίο εφαρμόζει με… θρησκευτική ευλάβεια, πραγματοποιώντας ένα βήμα κάθε φορά, πριν ξεκινήσει το επόμενο. Το πρώτο που ήθελε να πετύχει, ήταν να γνωριστεί με τους παίκτες και να περάσει την αγωνιστική του φιλοσοφία στην ομάδα. Αυτό είναι εμφανές στο γήπεδο. Η ομάδα αποδίδει, δημιουργεί, κάνει ευκαιρίες και αμύνεται σωστά. Το επόμενο βήμα για τον Ιταλό είναι να αλλάξει τα «εργαλεία», ώστε σε βάθος χρόνου η ομάδα να αναπτύξει τη φιλοσοφία του κυρίαρχου στο γήπεδο. Οι εφτά μεταγραφές που έγιναν στη διάρκεια του Ιανουαρίου δεν ήταν τυχαίες. Ο Στραματσιόνι χρειάζεται παίκτες με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να εφαρμόσει πλήρως τα πλάνα του. Από τις κινήσεις που έγιναν, ο Ιταλός σκοπεύει να «απλώσει» το παιχνίδι σε όλο το πλάτος του γηπέδου, κάτι που δεν έκανε ο προκάτοχός του. Με αυτόν τον τρόπο, οι «πράσινοι» παρουσιάζουν αγωνιστική ταυτότητα, έχουν προσανατολισμό και οργάνωση στο παιχνίδι τους και ο κάθε παίκτης γνωρίζει το ρόλο του και το πώς θα λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή στον αγωνιστικό χώρο.
Η διοίκηση έχει εκτιμήσει τα στοιχεία που έχει δείξει ο Αντρέα Στραματσιόνι, αλλά δεν βιάζεται να βγάλει τα συμπεράσματά της. Στόχος είναι η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, ώστε η ομάδα να έχει αυξημένες πιθανότητες πρόκρισης, τουλάχιστον στους ομίλους του Europa League. Ενδεχόμενη νέα αποτυχία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα είναι καταστροφική για τον σύλλογο, ο οποίος βασίζει μεγάλο ποσοστό των εσόδων του στα μπόνους από την Ευρώπη.

Αλλάζει όψη η Λεωφόρος για τη νέα σεζόν

Στην ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, θα προχωρήσει η διοίκηση του Παναθηναϊκού.
Στόχος του Γιάννη Αλαφούζου και των συνεργατών του είναι να αρχίσουν τα έργα ανακαίνισης της Λεωφόρου στα τέλη Μαΐου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των play offs της Super League, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το ξεκίνημα της νέας σεζόν και η ομάδα να αγωνιστεί κανονικά στην έδρα της στα επίσημα παιχνίδια που θα δώσει.
Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο η Περιφέρεια Αττικής συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό του 2016 ένα ποσό 7 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπλαση της ιστορικής έδρας του Παναθηναϊκού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα