Αλλαγή πολιτικού σκηνικού στα κατεχόμενα

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις χθεσινές «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα, γεγονός που σηματοδοτεί την αλλαγή πολιτικού σκηνικού.

Το κόμμα της τουρκοκυπριακής Αριστεράς εξασφάλισε το 38,37% των ψήφων και εκλέγει 21 «βουλευτές», ενώ το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), το οποίο βρισκόταν στην «κυβέρνηση» του παράνομου καθεστώτος τα τελευταία χρόνια, ήταν ο μεγάλος ηττημένος της αναμέτρησης αφού υποχώρησε στη δεύτερη θέση με 27,3% και 14 «βουλευτές».

Από τις εκλογές βγήκαν ενισχυμένα το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) με ποσοστό 23,11% και 12 «βουλευτές» καθώς και το Κόμμα Κοινοτικής Ενότητας, που συγκέντρωσε την προτίμηση του 7,43% των ψηφοφόρων εκλέγοντας τρεις «βουλευτές». Αντίθετα, το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος έμεινε εκτός «Βουλής» αφού περιορίστηκε στο 3,21%.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το ΡΤΚ θα επιχειρήσει να σχηματίσει «κυβέρνηση» με σύμμαχο από τον χώρο της Δεξιάς, είτε με το ΚΕΕ είτε με το ΔΚ. Πάντως, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να προκύψει «κυβέρνηση» από τα δύο κόμματα της Δεξιάς, του ΚΕΕ και του ΔΚ.

Σύμφωνα, τέλος, με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, ενισχυμένες από τις εκλογές βγήκαν οι δυνάμεις που αντιπαρατάχθηκαν στην Άγκυρα, ενώ παραμένει ισχυρός και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα