Αλλαγή τακτικής επεξεργάζεται η Ν.Δ.

Είναι πλέον πεπεισμένοι στη Νέα Δημοκρατία ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση. Είναι καταφανές –και αυτό τονίζει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης– ότι προσπαθούν να κρατηθούν στην εξουσία με νύχια και με δόντια αδιαφορώντας για το μέλλον της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκέφτεται σοβαρά να αλλάξει τακτική αντιμετώπισης της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκαλύπτοντας τα πραγματικά σχέδιά τους…

 

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

 

Καθ’ ότι πλέον κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν εκλογές και δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία άλλη ημερομηνία ορόσημο που θα μπορούσε να ανακόψει την κυβερνητική πορεία του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμένου, η Ν.Δ. επικεντρώνεται στα του προγράμματος και της αξιολόγησης προκειμένου να τους πλήξει με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και τα πραγματικά γεγονότα.

Αυτό που με βεβαιότητα γνωρίζουν στην οδό Πειραιώς είναι ότι τα πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά στο μέλλον του Προγράμματος (δηλαδή, του Μνημονίου) θα αποφασιστούν και θα κλείσουν τις επόμενες 6 εβδομάδες…

 

Κάπου μετά την 24η Απριλίου, όταν θα έχει τελειώσει η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και μέχρι την 22α Μαΐου, όταν θα έχουν ξεκαθαριστεί τρία βασικά πράγματα, θα φανεί και το μέλλον της σημερινής κυβέρνησης:

 

  • Αν θα συμμετάσχει και με ποιους όρους το ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα (γιατί πια χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει Πρόγραμμα, όπως ξεκαθαρίζουν οι Γερμανοί και όχι μόνο…)
  • Τι είδους υπόσχεση για ανακούφιση χρέους θα πάρει η Ελλάδα (αυτός είναι όρος που θέτει το ΔΝΤ στους Ευρωπαίους…)
  • Και τι όρους θα θέσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ως προς τα ελληνικά πλεονάσματα, το ύψος των οποίων αμφισβητεί μέχρι στιγμής (για το 2016), αλλά και την πορεία των οποίων αμφισβητεί στο εξής (για το 2018 σίγουρα και βλέπουμε…)

 

«Μη μας δουλεύετε άλλο…»

Στη Νέα Δημοκρατία απορούν για το μέγεθος των ψεμάτων των κυβερνόντων. Ψέματα που –όπως λένε– είναι τόσο μα τόσο εξόφθαλμα που δεν εκθέτουν μόνο τους εαυτούς τους αλλά εκθέτουν και την ίδια τη χώρα απέναντι στους δανειστές μας.

 

«Αυτή τη στιγμή ανακοινώνεται υπερβολικά μεγάλο πλεόνασμα για το 2016 (κοντά στο 4% έναντι στόχου 0,5% για πέρσι, 1,75% για φέτος και 3,5% για του χρόνου)!

»Δηλαδή, ισχυρίζεται η κυβέρνηση (και επιβεβαιώνει η ΕΛΣΤΑΤ) ότι η Ελλάδα έπιασε από πέρσι, δηλαδή από το 2016, τον τελικό στόχο πλεονάσματος για το 2018!

»Κι ενώ την ίδια στιγμή τής ζητούν να πάρει ασφυκτικά επί πλέον μέτρα λιτότητας, για το 2019 και για το 2020, για να πιάσει τότε τον στόχο που… ήδη έχει πιάσει και έχει ξεπεράσει από πέρσι… Κάποιοι μας δουλεύουν, έτσι;» λέει στην «Α» με έμφαση ένα από τα πλέον κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Σύμφωνα με έγκριτους οικονομικούς αναλυτές, αν το πλεόνασμα πέρσι ήταν τόσο μεγάλο, τότε κανονικά δεν θα έπρεπε να μας ζητούν να πάρουμε μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα ανακούφισης: μείωση φόρων και εισφορών, για αρχή…

Και βέβαια, αν ήταν αλήθεια αυτό το πλεόνασμα, τότε δεν θα χρειαζόμασταν κανένα μέτρο απομείωσης χρέους από ’δώ και στο εξής…

Ακούγοντας όλα αυτά στη Ν.Δ. έχουν αρχίσει να… ειρωνεύονται την κατάσταση και τις δηλώσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και των υπουργών του…

 

«Και σας ερωτώ: Θα δεχθούν οι δανειστές να αρχίσουμε να συζητάμε πώς θα… “μοιράσουμε” το υπέρογκο πρωτογενές πλεόνασμα; Σίγουρα, όχι!

»Μήπως θα δεχθούν τουλάχιστον, αφού ήδη πιάσαμε τον στόχο (του 2018 και όλων των ετών στη συνέχεια), να μην πάρουμε τα μέτρα λιτότητας 3,6 δισεκατομμυρίων που μας φόρτωσαν τώρα (και που τα αποδέχθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα); Σίγουρα όχι!

»Μήπως θα δεχθεί το ΔΝΤ, αφού πιάσαμε τέτοια ιλιγγιώδη πλεονάσματα από πέρσι, ενώ ακόμα ήμασταν σε ύφεση, πως δεν χρειάζεται καθόλου ανακούφιση χρέους (όπως θα μπορεί να ισχυριστεί ο Σόιμπλε); Επίσης, όχι!» καταλήγει το ίδιο κορυφαίο στέλεχος…

Η αλήθεια είναι ότι –εφόσον ισχύουν οι αναλύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης– δεν έχει καμία αξία ένα «πλεόνασμα» που δεν μπορούμε ούτε να το μοιράσουμε, ούτε να το πιστώσουμε στα θετικά μας, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους μας. Όλο το success story του Αλέξη Τσίπρα, αυτό με το οποίο κρατά «δεμένη» την κοινοβουλευτική του ομάδα, δεν υφίσταται πλέον:

 

«Απλούστατα, τώρα είναι η στιγμή που αποκαλύπτονται και καταρρέουν τα ψέματα στα οποία στηρίχθηκε ως τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα (και τα “αγόραζαν” για τους δικούς τους λόγους κάποιοι δανειστές)…

»Κι όταν καταρρεύσουν τα ψέματα, τότε θα αναδειχθεί μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Που δεν θα μπορεί πια να διαχειριστεί η κυβέρνηση!

»Ούτε οι δανειστές με αυτή την κυβέρνηση…» εκμυστηρεύεται στην «Α» πρώην υπερ-υπουργός και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Διογκώνεται το εσωτερικό χρέος…

Η κυβέρνηση δεν πληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της, διογκώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα, γονατίζει την πραγματική οικονομία, συμπεριλαμβάνει και κάμποσα «μη επαναλαμβανόμενα» έσοδα –τακτική που σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά πρόκειται για μια άλλη λογιστική αλχημεία– και έτσι κάπως έχει δημιουργηθεί «πρωτογενές πλεόνασμα» που πλέον στη Ν.Δ. το βάζουν μέσα σε εισαγωγικά. Αυτό θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει στο εσωτερικό της χώρας ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η καμπάνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα θα τιτλοφορείται ως «τα ψέματα του Τσίπρα» και θα έχει εκτενή αναφορά σε αυτά που έλεγε προεκλογικά ο πρωθυπουργός και αυτά που έπραξε ή δεν έπραξε αργότερα. Ποιος άραγε μπορεί να λησμονήσει ότι το ύψος των παροχών που έταζε άγγιζαν τα 12 δισ. και τελικά επέβαλε 12,5 δισ. ευρώ νέα μέτρα!

«Το μόνο άγχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο. Και για τον στόχο αυτό αποδέχτηκε τα πάντα. Ματαίως όμως. Είναι μια κυβέρνηση χωρίς πολιτικό κεφάλαιο, μια κυβέρνηση σε αποδομή. Είχε να διαλέξει μεταξύ συνθηκολόγησης και εκλογών. Επέλεξε συνθηκολόγηση, αλλά δεν θα αποφύγει τις εκλογές», αναφέρει στην «Α» ο εκ των συντακτών της επικοινωνιακής στρατηγικής της Ν.Δ.

 

Ο ρόλος του ΔΝΤ φέρνει εξελίξεις…

Το ΔΝΤ θα ζητήσει άμεσο ξεκαθάρισμα, αλλιώς, δεν μπορεί να αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο που του ζητάνε να αναλάβει από ’δώ και μπρός, ούτε να ρυθμίσει τις χρηματορροές των επομένων ετών, γιατί στο εξής όσα λείπουν από το αληθινό πρωτογενές πλεόνασμα είτε θα καθηλώσουν την οικονομία σε ύφεση, είτε «κάποιος» πρέπει να τα πληρώσει του χρόνου, αφού η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμα να βγει στις αγορές…

Δηλαδή, η κυβέρνηση Τσίπρα υποκαθιστά το διεθνές χρέος της χώρας με εσωτερικό χρέος. Κι αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται, χώρια που υποβαθμίζει συνέχεια τη βιωσιμότητα του χρέους μας…

Αν δεν το δεχθεί η Ευρώπη αυτό, τότε δεν μπαίνει το ΔΝΤ και δεν υπάρχει Πρόγραμμα…

Οι Ευρωπαίοι –και ιδιαίτερα οι Γερμανοί– έχουν κάθε λόγο να αποδεχθούν τελικά τις θέσεις του ΔΝΤ (για πολύ μικρότερο πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας), με «αντάλλαγμα» να μη χρειαστεί να δώσουν τίποτε πολύ συγκεκριμένο και πολύ χειροπιαστό για το χρέος…

Άρα το ΔΝΤ μένει –και επιβάλλει τους όρους και τους αριθμούς του–, οι Γερμανοί εξασφαλίζουν πολύ χλιαρές υποσχέσεις για το Ελληνικό χρέος και όλοι είναι ευχαριστημένοι εκτός βεβαίως από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, γιατί δεν θα μπορεί άλλο να ισχυρίζεται ότι τα έχει όλα καλώς καμωμένα, καθώς αποκαλύπτεται πόσο κίβδηλο και «τοξικό» είναι το success story τους. Κι ακόμα περισσότερο θα χρειαστεί να ψηφίσει και τα δύσκολα που δεν έχουν συζητηθεί ακόμα, όπως την πώληση της ΔΕΗ, το άμεσο ξεμπλοκάρισμα των αποκρατικοποιήσεων (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ κ.λπ.) και βεβαίως τη νέα ανακεφαλαίωση των τραπεζών, που ήδη τη θέτει επιτακτικά (στο Μεσοπρόθεσμο) το ΔΝΤ και που θα επισύρει μάλλον και κούρεμα καταθέσεων…

Στη Ν.Δ. γνωρίζουν –όπως άλλωστε έχει γράψει η «Α» στα προηγούμενα φύλλα της– ότι το 4ο μνημόνιο είναι ήδη έτοιμο και απομένουν μόνο λεπτομέρειες για να το φέρουν οι δανειστές μας στην επιφάνεια. Οι δε Γερμανοί, ενόψει εκλογών, όσο πιο σκληρό πρόσωπο δείξουν απέναντι στους κακούς και αναξιόπιστους Έλληνες, τόσο περισσότερο ικανοποιούν το δημόσιο αίσθημα των ψηφοφόρων τους. Πώς το είπε ο Σόιμπλε;

«Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί Τέταρτο Μνημόνιο, αν κάνει τις μεταρρυθμίσεις!»

Πώς το είπε και ο σοσιαλιστής κ. Σουλτς;

«Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει τις μεταρρυθμίσεις!» 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οι Γερμανοί (και βεβαίως το ΔΝΤ, και όλοι οι Ευρωπαίοι) θέλουν μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα κάνει ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις ή μια κυβέρνηση που θα περάσει το 4ο μνημόνιο…

 

«Το “Βατερλό” μιας θλιβερής διακυβέρνησης…»

Η δεύτερη αξιολόγηση, όπως εξελίσσεται, αποτελεί το «Βατερλό» μιας «θλιβερής διακυβέρνησης», και αυτός ήταν ο «τίτλος» της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για τις εξεταστικές…

Στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου είχε μετακομίσει σύσσωμο το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η Κυβέρνηση απέτυχε σε όλους τους στόχους που είχε θέσει.

»Έλεγε ότι δεν θα λάβει ούτε ένα επιπλέον μέτρο. Και έλαβε μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

»Έλεγε ότι δεν θα προνομοθετήσει μέτρα. Και νομοθετεί για το 2019 και το 2020, προεξοφλώντας την αποτυχία της.

»Ζητούσε ρύθμιση για το χρέος χωρίς μέτρα. Και δέχτηκε μέτρα χωρίς ρύθμιση για το χρέος. Και, μάλιστα, χωρίς καμία εξασφάλιση για χρηματοδότηση μετά το 2018.

»Οδηγεί τη χώρα σε Τέταρτο Μνημόνιο, χωρίς λεφτά, λόγω της ανικανότητάς της να δώσει στη χώρα αναπτυξιακή δυναμική.

»Πίσω από το προπέτασμα λευκού καπνού που βγήκε στη Μάλτα, υπάρχει πολύ γκρίζο», αναφέρονταν χαρακτηριστικά σε διάφορα πηγαδάκια από ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από κεκλισμένες θύρες μαζί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

 

 

Πιο κοντά στην «κατρακύλα» της τρίτης θέσης ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πολιτικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας παγιώνεται. Αντιθέτως, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει απολέσει τελείως το όποιο πολιτικό της κεφάλαιο και να έχει σαφές στρατηγικό πρόβλημα.

Στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι σε διψήφια ποσοστά και έχει φτάσει μέχρι και τις 17,5 μονάδες. Ποτέ άλλοτε αντιπολιτευόμενο κόμμα δεν κατέγραφε τόσο μεγάλο προβάδισμα, ακόμα κα όταν η εκλογική του νίκη είχε προεξοφληθεί. Και ποτέ στην πορεία ενός εκλογικού κύκλου δεν έχουν ανατραπεί τέτοιες διάφορες. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι και μεταξύ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά αρνητικά, κάτι που δείχνει ότι δεν μπορεί να περιμένει πολλά από αυτήν τη δεξαμενή.

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει, σήμερα, υψηλότερα ποσοστά από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2014, όταν ήταν σε πορεία εξουσίας. Οι περισσότερες μετρήσεις της εποχής έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 25% με 27%. Η Νέα Δημοκρατία –σε εκλογικά πιο ουδέτερο χρόνο– καταγράφει ήδη υψηλότερα ποσοστά, γεγονός που καταδεικνύει το σαφώς υψηλότερο «ταβάνι» που διαθέτει.

«Παρά τις ασκήσεις θάρρους των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματικότητα είναι ότι η απόσταση που τον χωρίζει από το τρίτο κόμμα –μια θέση για την οποία δημοσκοπικά ανταγωνίζονται η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ– είναι πολύ μικρότερη από αυτή με τη Νέα Δημοκρατία.

»Και βεβαίως, κυβέρνηση που έχει φτάσει σε μονοψήφια ποσοστά δεν μπορεί να επιβάλει δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Που δεν τις αποτόλμησε όταν ήταν στα high της. Πολύ περισσότερο αν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που η ίδια της απέκρουσε πολλές φορές και τις υπονομεύει ακόμα…

»Κι αυτή η κυβέρνηση ΔΕΝ είναι η τωρινή του Τσίπρα!

»Είναι, όμως, η κυβέρνηση του Κυριάκου, ιδιαίτερα αν κερδίσει με αυτοδυναμία, πράγμα που αναδεικνύουν ως ιδιαίτερα πιθανό πλέον όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις…» αναφέρεται σε σημείωμά του ένας εκ των βασικών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και κορυφαίος επικοινωνιολόγος του κόμματος.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα