Αλλαγή φιλοσοφίας για τους τέσσερις μεγάλους

Μία ομάδα που μετέχει στο πρωτάθλημα της Super League είναι πολύ πιθανό να περιοριστεί σε όλα κι όλα 33 ματς μέσα στη σεζόν. Τα 30 του πρωταθλήματος και τα τρία  της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου.

Αυτός είναι ο μικρότερος αριθμός αγώνων που μπορεί να δώσει ένας σύλλογος της πρώτης κατηγορίας της χώρας, αρκεί να αποκλειστεί στη φάση των ομίλων και να μην μετάσχει στα Play Off. Από του χρόνου όμως, ο ελάχιστος αριθμός των 33 αγώνων για συγκεκριμένες ομάδες δεν θα έχει καμία σχέση με τον αριθμό των αγώνων που θα δώσουν οι «μεγάλοι» και εξηγούμαστε:

Τη σεζόν 2016-17 το πρωτάθλημα θα έχει διάρκεια 40 αγωνιστικές για τις έξι πρώτες ομάδες της Super League, οι οποίες συνήθως φτάνουν μακριά και στο θεσμό του Κυπέλλου. Με τη σημερινή του μορφή, για να φτάσεις και να μετάσχεις στα ημιτελικά, πρέπει να δώσεις εννέα αγώνες! Άρα κάποιες ομάδες θα δώσουν τουλάχιστον 49 παιχνίδια, αφού συνήθως οι καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος φτάνουν μακριά και στο δεύτερο θεσμό.

Με βάση τα 49 αυτά παιχνίδια, οι ΠΑΕ που θα καταφέρουν μέσω των ευρωπαϊκών προκριματικών να μπουν σε ομίλους θα δώσουν δέκα ακόμη παιχνίδια. Σύνολο 59! Σχεδόν διπλάσιος αριθμός αγώνων από τις περισσότερους συλλόγους της Super League! Πόσο συνηθισμένες είναι οι ελληνικές ομάδες σε τέτοιου είδους αγωνιστικό προγραμματισμό;

Η αλλαγή φιλοσοφίας των τεσσάρων μεγάλων είναι παραπάνω από βέβαιη. Το μότο αρκετών προπονητών που θέλουν να δουλεύουν με λίγους παίκτες δεν μπορεί να εφαρμοστεί και σήμερα προβάδισμα έχουν οι ομάδες με τους περισσότερους ενδεκαδάτους ποδοσφαιριστές.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ των 40 και βάλε ποδοσφαιριστών

Ο Ολυμπιακός έχει αυτή τη στιγμή ρόστερ 25 ποδοσφαιριστών, αλλά Παρέδες, Λεάλι και Σισοκό είναι δανεικοί και δεν του ανήκουν. Από τους 22 οι Καρντόσο, Καμπιάσο και Τσόρι έχουν τα χρονάκια τους, ενώ ο Μανιάτης (που αγωνίζεται δανεικός στη Σταντάρ) δεν προβλέπεται να επιστρέψει. Η ομάδα του Πειραιά, ωστόσο, διαθέτει 22 ακόμη ποδοσφαιριστές, σκόρπιους από εδώ και από εκεί, οι οποίοι αγωνίζονται ως δανεικοί και είτε θα επιστρέψουν και θα ενσωματωθούν στο ρόστερ, είτε θα φέρουν κέρδη. Σιόβας, Κασάμι, Γιαννιώτας, Λαΐφης, Ελαμπντελαουί, Μπεν, Πάρντο, Γιαννιώτης έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν ότι μπορούν να χωρέσουν στο επόμενο ρόστερ, ενώ προβλέπονται και πέντε τουλάχιστον μετεγγραφές. Σε θέμα ποσότητας ο Ολυμπιακός έχει τεράστιο προβάδισμα σε σχέση με τους άλλους…

 

Μεγάλο ρόστερ ο ΠΑΟΚ, αλλά γεμάτο πιτσιρικάδες

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει ρόστερ 26 ποδοσφαιριστών και 25 παίκτες δανεικούς σε άλλες ομάδες. Η διαφορά του με τον Ολυμπιακό είναι ότι οι δικοί του δανεικοί είναι κυρίως πιτσιρικάδες που λόγω υπερπαραγωγής των ακαδημιών του συλλόγου εξελίχθηκαν και δεν… χωρούσαν στη Νέα Μεσημβρία. Δεν είναι δηλαδή ποδοσφαιριστές που μπορούν εύκολα να έρθουν το καλοκαίρι και να γίνουν μέλη της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ. Άλλωστε, οι περισσότεροι παίζουν σε σωματεία χαμηλότερης κατηγορίας και στη θυγατρική ομάδα του Αιγινιακού.  Δεν αποκλείεται, πάντως, κάποιοι από αυτούς τους πιτσιρικάδες να επιστρέψουν στην Τούμπα προκειμένου να αποτελέσουν λύσεις σε μία σεζόν που θα χρειαστούν.

 

Μόλις 34 ποδοσφαιριστές διαθέτει ο ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός διαθέτει μεγάλο ρόστερ, 30 ποδοσφαιριστών, αλλά μόλις τέσσερις δανεικούς, άρα στο σύνολο είναι μάλλον φτωχός σε ποσότητα. Πρόκειται για την ομάδα που θα χρειαστεί τη μεγαλύτερη ενίσχυση, ενώ θυμίζουμε πως τα οικονομικά της ΠΑΕ δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει το πιο δύσκολο έργο από κάθε άλλο προπονητή και ήδη εφαρμόζει την τακτική του «στενού» ρόστερ, δηλαδή της χρησιμοποίησης λίγων παικτών και με συνταγή την ομοιογένεια και το καλό δέσιμο. Θα του βγει αυτή η τακτική σε μία σεζόν 55 και παραπάνω αγώνων;

 

Μικρό αλλά δυνατό το έμψυχο δυναμικό της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ διαθέτει 29 ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της, ενώ έχει ήδη αποκτήσει τον Γιακουμάκη και τον Τσιντώτα, σύνολο 31. Επίσης, της ανήκουν ο Τζανετόπουλος και ο Βασιλαντωνόπουλος. Μικρός αριθμός για μία σεζόν που η ΑΕΚ ονειρεύεται να επιστρέψει σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Η διαφορά της Ένωσης με τον ΠΑΟ είναι πως έχει την άνεση να κάνει μετεγγραφές, αλλά και το γεγονός ότι ακόμη και οι αναπληρωματικοί ποδοσφαιριστές θεωρούνται ενδεκαδάτοι, καθώς διαθέτει το πιο ισορροπημένο ρόστερ. Απόδειξη, οι πολλές συμμετοχές παικτών που θεωρούνται εφεδρικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι 22 παίκτες της Ένωσης έχουν παίξει φέτος πάνω από δέκα παιχνίδια, κάτι πραγματικά εντυπωσιακό!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα