Αμαρτίες τραπεζών “παιδεύουσι” Θέμιδα

Δουλειές με τραπεζικές «φούντες» έχει το Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου, καθώς μεγάλος όγκος των υποθέσεών του αποτελείται από αδικήματα που σχετίζονται με τραπεζικά ιδρύματα των νησιών. Ήδη εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό η υπόθεση της υπεξαίρεσης €4.000.000 από υπαλλήλους της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, ενώ τον Δεκέμβριο ξεκινά η μεγάλη δίκη των υπαλλήλων (και πελατών) που εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου- Λήμνου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσαγκατάκης

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου επέβαλλε βαρύτατες ποινές κάθειρξης 30 ετών σε καθέναν από δυο πρώην υπαλλήλους της πρώην Εμπορικής Τράπεζας στη Μύρινα της Λήμνου και ποινή κάθειρξης 27 ετών στην τρίτη υπάλληλο, καταδικάζοντάς τους για τα αδικήματα της πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή και υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Οι εγκληματικές πράξεις αποκαλύφθηκαν σχεδόν τυχαία το καλοκαίρι του 2012, όταν έπειτα από λογιστικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι κατά το διάστημα 2005 – 2012 «μηδένιζαν» ακίνητοι τραπεζικοί λογαριασμού, ειδικά καταθετών που κατοικούσαν στο εξωτερικό, έχοντας έτσι «κάνει φτερά» περίπου 4.000.000€! Αρχικώς οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και είχαν δεσμευτεί οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, προκειμένου να επιβεβαιωθεί το ακριβές ποσό που υπεξαιρέθηκε, ενώ στην συνέχεια στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία που τελικά τους επέφερε βαριές ποινές.

Δεν έπεισαν…
Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν κατά την απολογία τους στο δικαστήριο ότι δεν υπεξαιρούσαν τα ποσά για λογαριασμό τους, αλλά τα χρησιμοποίησαν για να καλύψουν ζημιές πελατών της τράπεζας που είχαν υποστεί από τραπεζικές επενδύσεις, καθώς επίσης και για να κλείσουν «μαύρες τρύπες» παρελθόντων ετών, δηλαδή παλαιότερα ελλείμματα που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν.
Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έπεισαν το δικαστήριο, που απορρίπτοντας την εισήγηση του εισαγγελέα να τους επιβάλλει ποινές ισόβιας κάθειρξης, τους έστειλε απευθείας στην φυλακή, όπου θα εκτίσουν τις ποινές τους μέχρι να εκδικαστούν οι εφέσεις τους.

Οι «53» της Συνεταριστικής Λέσβου – Λήμνου
Λίγες μόνο ημέρες πριν, του Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης με βούλευμά του είχε αφήσει ελεύθερο με τους περιοριστικούς όρους της εγγύησης €80.000, της απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και της αυτοπρόσωπης εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του κάθε 1η και 15 το μήνα, τον πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου- Λήμνου, ο οποίος κατηγορείται με άλλους 52 κατηγορούμενους για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για «θαλασσοδάνεια»» κατά την χρονική περίοδο 2000- 2004.

Αρχικά ο πρώην πρόεδρος είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επί του αιτήματος αντικατάστασης των περιοριστικών όρων, για το οποίο διαφωνούσαν ανακριτής και εισαγγελέας, ενώ προφυλακιστέος είχε κριθεί και άλλος κατηγορούμενος, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου γνωστός τουριστικός πράκτορας του νησιού και ενεργό στέλεχος του Επιμελητηρίου Λέσβου, του οποίου το αίτημα για αποφυλάκιση απορρίφθηκε.

Οι συνολικά 53 κατηγορούμενοι για το αδίκημα της απιστίας και της συνέργειας σε απιστία δεν είναι μόνο τραπεζικά στελέχη, αλλά και δανειολήπτες, έχουν όλοι απολογηθεί, σε αρκετούς από αυτούς έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, άλλος με εγγύηση 120.000, άλλοι μέχρι και 80.000€, όλοι όμως υπό τον περιοριστικό όρο της απαγόρευση; εξόδου από την Ελλάδα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους.

Παράλληλα με την χορήγηση δανείων σε πελάτες χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, οι κατηγορούμενοι είχαν συλλάβει το εξής σχέδιο: υπό συνεννόηση με κάποιους πελάτες της Τράπεζας, δεν σφράγιζαν τις ακάλυπτες επιταγές που εμφανίζονταν προς πληρωμή, αλλά τις πλήρωναν από τα διαθέσιμα της Τράπεζας, προκαλώντας της έτσι μεγάλη οικονομική ζημιά στους μεριδούχους.

Η ιστορία αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2004, όταν η Διεύθυνση Εποπτείας Τραπεζικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος διενήργησε έλεγχο και τον Φεβρουάριο του 2005 εξέδωσε πόρισμά στο οποίο καταγραφόταν ο εγκληματικός τρόπος με τον οποίο γινόταν η διαχείριση των κεφαλαίων και των καταθέσεων της τράπεζας. Λίγες εβδομάδες μετά ολοκληρώθηκε και ο ειδικός έλεγχος που διαπίστωσε ζημιά ύψους 5.5 εκ. ευρώ και τοποθετήθηκε ειδικός επίτροπος στην Τράπεζα προκειμένου να την εξυγιάνει.

Περαιτέρω έλεγχος όμως διαπίστωσε ζημία 10,331 εκ. ευρώ, ποσό που υπερκάλυπτε τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας που ανέρχονταν σε 7,227 εκ. ευρώ, γεγονός που αποδείκνυε ότι οι χορηγήσεις επισφαλών δανείων είχαν εξανεμίσει το μετοχικό της κεφάλαιο, τα χρήματα δηλαδή των 6.000 μεριδούχων της.

Η άδεια της tράπεζας ανακλήθηκε προκαλώντας σοβαρότατες αναταράξεις στην τοπική κοινωνία, καθώς επίσης σοβαρότατη οικονομική ζημιά υπέστη και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία κληρονόμησε τις μετοχές που διατηρούσε στη Συνεταιριστική η πρώην Νομαρχία Λέσβου και οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ιδιαιτέρως σημαντικές.

Οι 53 κατηγορούνται ότι κατά παράβαση των προβλεπόμενων διαδικασιών χορήγησαν δάνεια με μεγάλο χρηματοδοτικό άνοιγμα άνω του 15% των εποπτικών κεφαλαίων, χωρίς να ζητούν οικονομικά στοιχεία των πιστούχων, χωρίς να αξιολογούν την οικονομική τους κατάσταση και χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις. Η πρώτη ομάδα των κατηγορουμένων δικάζεται στις 7 Δεκεμβρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων βορείου Αιγαίου και σύντομα αναμένεται ο προσδιορισμός των δικασίμων για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα