Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τίλερσον να υπερασπιστεί την κυπριακή ΑΟΖ

Να συνεχίσει «την ενεργή εμπλοκή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα να τηρήσει μια σθεναρή στάση έναντι των προκλήσεων που απειλούν το πνεύμα συνεργασίας και προόδου που έχει εμφανιστεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια», ζητούν από τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, 36 μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η επιστολή σχετίζεται με τις απειλές της Τουρκίας με αφορμή την έναρξη των ερευνητικών διατρήσεων της TOTAL στον «Ονησιφόρο», στις 13 Ιουλίου και είναι το πιο πρόσφατο αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC). Οι δύο οργανώσεις, σε συνεργασία με την Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο και τους συμπροέδρους της Κώστα Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς, ετοίμασαν την επιστολή για τα διαδοχικά συνέδρια της AJC και του HALC.

Μάλιστα η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή έκανε την επιστολή της μέρος της εκστρατείας διαφώτισης μελών του Κογκρέσου, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Φόρουμ της και από κοινού με το HALC ομάδες μελών και των δύο οργανισμών προώθησαν την επιστολή σε μέλη του Κογκρέσου.

Στη συνέχεια, ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας το προώθησαν επίσης σε μέλη του Κογκρέσου και εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του 33ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.

Την επιστολή υπογράφουν – μεταξύ άλλων – και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έντ Ρόις, με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, Έλιοτ Ένγκελ.

Τα 36 μέλη του Κογκρέσου υπενθυμίζουν στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι οι εταιρικές σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο διασφαλίζουν την ασφάλεια των μεσογειακών συνόρων του Ισραήλ, τονίζουν ότι η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τη δύναμη να δημιουργεί εταιρικές σχέσεις, εκεί όπου υπήρχε κάποτε σύγκρουση, και σημειώνουν ότι αυτές οι νέες συνεργασίες δίνουν την υπόσχεση ότι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ θα μειώσουν την ενεργειακή εξάρτησή τους από προμηθευτές όπως η Ρωσία και το Ιράν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα