Ανάβουν «φωτιές» στο Σκοπιανό λίγο πριν μιλήσει ο Μάθιου Νίμιτς

Να τινάξει τη διαπραγμάτευση στον αέρα φαίνεται πως επιχειρεί ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος λίγες ώρες πριν την κρίσιμη διαβούλευση στη Νέα Υόρκη.

Αυτό καθώς ο όρος Μακεδονία δε μοιάζει να φεύγει από την ατζέντα των Σκοπίων. Σε συνέντευξή του στο Balkaninsight – BIRN ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, ζητά ξανά την αμοιβαία παραίτηση από την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία». Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα επαναφέρει τα γνωστά σενάρια για ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά και ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ακόμη και χωρίς την συνολική επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Μιλώντας στο Balkaninsight ο κ. Ντιμιτρόφ δηλώνει ότι η λύση πρέπει να καλύψει διάφορα στοιχεία. Κι αυτό ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δυο χώρες. «Να μην πλήττει την εθνική μας ταυτότητα. Να ανταποκρίνεται στην ελληνική απαίτηση να έχει μια καθαρότερη διάκριση μεταξύ της χώρας «Μακεδονία» και της περιοχής της Μακεδονίας. Επίσης θα ήταν «ευρωπαϊκό» εάν δεν υπήρχε μονοπώληση του όρου «Μακεδονία». Εάν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στην χρήση του όρου, για καμιά από τις δυο πλευρές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει: «Η λύση μπορεί να είναι πιθανή μόνο εάν δεν υπονομευθεί η εθνική ταυτότητά της χώρας του». Παράλληλα, στην ερώτηση για τον εάν τον φοβίζει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την λύση, απαντά: «Πολλά θα εξαρτηθούν από την μορφή της λύσης».

«Φυσικά δεν θα παρουσιάσουμε στον λαό μια λύση την οποία δεν θα στηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για την βιωσιμότητα της λύσης. Φυσικά ο λαός έχει τον τελικό λόγο και εναπόκειται σε εμάς να το εξηγήσουμε επαρκώς», καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα