Ανάπτυξη all inclusive κι όχι γιαλαντζί…

«Ο τουρισμός έχει καθοριστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και αποτελεί τομέα υψηλής κυβερνητικής προτεραιότητας». Τάδε έφη η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. Συμπλήρωσε δε πως «ο τουρισμός είναι ο κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης, συνεισφέροντας με περισσότερο από 20% του ΑΕΠ, αλλά και περίπου με ένα εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας».

Με δεδομένο, λοιπόν, πως το 2017 θα εξελιχθεί (σύμφωνα πάντα με την υπουργό) σε έτος σταθμό για τον τουρισμό, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το χρυσοτόκο κοίτασμά της. Και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός σταθερά αυξάνεται, επιτρέποντας σε εκείνους που δραστηριοποιούνται στο χώρο να χαμογελούν καταρχήν.

Γιατί σε δεύτερη ανάγνωση, από την αύξηση αυτή κερδίζουν περισσότερα οι ενδιάμεσοι –π.χ. πρακτορεία– παρά οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Και πώς αποδεικνύεται αυτό; Μα φυσικά από τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016, τα τουριστικά έσοδα της χώρας μειώθηκαν κατά 4,2% ή κατά 575 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015. Επίσης, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων τουριστών μειώθηκε κατά 9% και περιορίσθηκε στα 537 ευρώ.

Σε επίπεδο βασικών αγορών, πτωτικά κινήθηκαν στο δεκάμηνο τα τουριστικά έσοδα από τους Αμερικανούς, Γάλλους, Γερμανούς και Βρετανούς τουρίστες και ανοδικά από τους Ρώσους.

Για το ίδιο διάστημα, οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 4,7%, φθάνοντας σε 23,5 εκατ. Ανοδικά κινήθηκαν οι αφίξεις από τη βρετανική, τη ρωσική, τη γερμανική και την αμερικάνικη αγορά και πτωτικά από τη γαλλική.

Και αν οι αριθμοί κουράζουν, ας πούμε μια ιστορία που συνέβη στο νησί των Ιπποτών, την ούτως ή άλλως τουριστική Ρόδο: Ένα ζευγάρι Βρετανών τουριστών μετέβη σε κατάστημα στην Παλιά Πόλη, στην πλατεία Ιπποκράτους, παρήγγειλε, έφαγε, και αφού έδωσε συγχαρητήρια για την ποιότητα του φαγητού και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, σηκώθηκε να φύγει χωρίς να πληρώσει τον λογαριασμό! Αφού χαιρέτησαν κι αντί να κατευθυνθούν προς το ταμείο κατευθύνθηκαν προς την έξοδο, τότε ο ιδιοκτήτης ευγενικά τους «υπενθύμισε» πως έπρεπε να πληρώσουν.

Και οι δύο, μάλλον έκπληκτοι, έδειξαν τα βραχιολάκια τους στον ιδιοκτήτη του καταστήματος, λέγοντάς του, πως έχουν πληρώσει πακέτο διακοπών «all inclusive», θεωρώντας προφανώς πως θα είχαν δωρεάν φαγητό και ποτό στα καταστήματα όλου του νησιού! Αυτός λοιπόν είναι ο τουρισμός που φιλοξενούμε.

Υπάρχουν και άλλα: Στη Λίνδο τουρίστας επισκέφθηκε κατάστημα με τουριστικά είδη ρωτώντας αν μπορεί να αγοράσει το μισό σαπούνι(!) και όχι ολόκληρο.

Στην αρχή ο καταστηματάρχης νόμιζε βέβαια ότι επρόκειτο περί αστείου, αφού η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος δεν ξεπερνούσε τα 2-3 ευρώ, αλλά δυστυχώς, πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι ο τουρίστας σοβαρολογούσε!

Και όλα αυτά όταν σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ Π. Τοκούζη παράνομα είναι σχεδόν τα μισά από τα καταλύματα που ενοικιάζονται στη Ρόδο, ποσοστό που ξεπερνά κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Όλα αυτά η ομολογουμένως δραστήρια υπουργός τα γνωρίζει. Ίσως γι’ αυτό δεν προβαίνει σε έξαλλους πανηγυρισμούς, διαβάζοντας πιθανότατα πίσω από τους αριθμούς αυτά που άλλοι συνάδελφοί της στην κυβέρνηση αγνοούν. Ο τουρισμός δεδομένα θα μπορούσε να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης όμως all inclusive κι όχι γιαλαντζί…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα