Ανάσταση (;) τον Απρίλιο

ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΓΟΛΓΟΘΑΣ…

Χάθηκε οριστικά ο Μάρτιος και πλέον η κυβέρνηση ελπίζει σε ανάσταση και συμφωνία μέσα στον Απρίλιο. Γνωρίζοντας πως για να συμβεί αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να υποχωρήσει σε σημαντικά ζητήματα, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται –από τα πιο επίσημα χείλη, εκείνα του πρωθυπουργού– έτοιμο να σηκώσει το βάρος που απαιτείται.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Είναι εφικτό να έχουμε την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου και τον Απρίλη να έχουμε τη συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος». Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής, ομολόγησε την αποτυχία της κυβέρνησής του να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέσα στον Μάρτιο. Επιπλέον, υπονόησε πως είναι έτοιμος να υπογράψει και τις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών καθώς όπως έχει γίνει σαφές, ειδικά το ΔΝΤ, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τις αρχικές τους θέσεις.

«Υπάρχει καθυστέρηση και είναι γνωστό πού οφείλεται αυτή», είπε ο πρωθυπουργός δείχνοντας το ΔΝΤ, συμπληρώνοντας όπως πως υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου. Από την άλλη, δεν δίστασε να ομολογήσει πως ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του(;), να μη σπαταλάει χρόνο, να κρατήσει μια σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α-λά καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο», τόνισε.

Με τη διαφορά πως το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στις απόψεις του τις οποίες επανέλαβε η εκπρόσωπός του Ντάλια Βελκουλέσκου πριν έρθει σε ρήξη με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και αποχωρήσει με τους συναδέλφους της από την Αθήνα:

  • Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και πλήρη εγκατάλειψη κάθε συζήτησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 8% έως 10% και παράκαμψη της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
  • Κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον αρμόδιο υπουργό.
  • Επαναφορά, με νόμο, του λοκ άουτ.
  • Ριζική αλλαγή, έως κατάργηση, της συνδικαλιστικής νομοθεσίας.

Με ανακοίνωσή τους οι θεσμοί σημειώνουν πως «σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν σε συνολικό πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), το οποίο αναλύεται σε 1% από το αφορολόγητο το 2019 και 1% από τις συντάξεις το 2020, ενώ στο μέτωπο των αντίμετρων οι δανειστές απορρίπτουν τη μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ζητούσε η κυβέρνηση και φέρνουν σε πρώτο πλάνο τις μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα των φυσικών προσώπων.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θέλει στο πακέτο των αντίμετρων της λιτότητας να περιληφθούν μέτρα όπως η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή και του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 29% και 15% που είναι σήμερα αντίστοιχα, σε χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης, θέλει να μειωθεί ελάχιστα ο ΕΝΦΙΑ και το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να αφορά το σκέλος του συμπληρωματικού φόρου το οποίο αφορά όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ και όχι τον κύριο φόρο που αποτελεί τη βάση για την υψηλή εισπραξιμότητά του. Επίσης, το ΔΝΤ θέλει να μειωθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής των εισοδημάτων που σήμερα είναι 45%, καθώς και ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% προκειμένου να επωφεληθεί το σύνολο της οικονομίας.

Ο Ευκλείδης, ο Αλέξης και τα άλλα παιδιά

Μια λάθος δήλωση και μια ακόμα πιο λάθος διευκρίνιση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ήρθε να βάλει φωτιά στο κυβερνητικό επιτελείο και να δώσει τροφή στα πηγαδάκια. Ενώ είναι γνωστό πως οι θέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου απέχουν, με αφορμή το επεισόδιο με την ΕΛΣΤΑΤ που ήρθε να αδειάσει το αφήγημα του πρωθυπουργού για ανάπτυξη, ο Δ. Τζανακόπουλος ερωτόμενος για το αν γνώριζε ο αρμόδιος υπουργός παρέπεμψε στον ίδιο για διευκρινίσεις.

Η τοποθέτηση αυτή θύμισε την εξαφάνιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά το τελευταίο Eurogroup, όταν με εντολή Τσίπρα η κυβέρνηση υιοθέτησε πανηγυρική στάση για να διαψευσθεί άμεσα. Τότε ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε τη σιωπή για λίγα εικοσιτετράωρα, και αυτό καθώς ο ίδιος είχε διαχωρίσει τη θέση του ευθύς εξ αρχής και είχε κάνει κατανοητό στον πρωθυπουργό πως ο ίδιος δεν θα τετραγώνιζε τον κύκλο για επικοινωνιακούς σκοπούς.

Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούσαν στην «Α» πως η σχέση των δύο παραμένει όπως πάντα: αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Συμπλήρωναν δε πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει σαφές στον υπουργό πως επιθυμεί να είναι εκείνος που θα κλείσει το θέμα της αξιολόγησης και θα οδηγήσει τη χώρα στις αγορές. Το στοίχημα για τον υπουργό Οικονομίας είναι μεγάλο: αν τα καταφέρει, θα παγιωθεί στην αντίληψη του κομματικού κοινού, ενώ όμως δεν θα αποτελεί κίνδυνο για τον πρωθυπουργό. Αν αποτύχει, θα παρασύρει μαζί του και όλη τη βασική εσωκομματική αντιπολίτευση, την ομάδα των «53».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα