«Ανέφικτος ο στόχος της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές»

Στην τελευταία θέση τοποθετούν ξένοι επενδυτές, μέσω δηλώσεων τους στο Bloomberg, την Ελλάδα σε ομόλογα και μετοχές ενώ θεωρούν ανέφικτη την έξοδο της στις αγορές. Το πρακτορείο εστιάζει στην έντονη αβεβαιότητα που δεν φαίνεται να υποχωρεί, εν όψει και του νέου γύρου συνομιλιών με τους πιστωτές.

Σε αυτό το κλίμα και όσο η τωρινή κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, ολοένα και απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμμετοχής στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και ελάφρυνσης του χρέους, διαπιστώνουν οι αναλυτές. χώρας μας στις αγορές.

Η τελευταία σεζόν του ελληνικού δράματος κάνει “πρεμιέρα”, αυτήν την εβδομάδα, με τους επενδυτές να αποφεύγουν τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές.

Σημειωτέον, άλλωστε, πως τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα έχουν φέρει τις χειρότερες αποδόσεις, μεταξύ των όλων των ευρωπαϊκών τίτλων που αξιολογήθηκαν από το ανάλογο εργαλείο του Bloomberg, τους τελευταίους τρεις μήνες, παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατάφερε να διασφαλίσει συμφωνία με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, μάλιστα, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανταγωνίζεται μόνο τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα, ως προς το ποιος χρηματιστηριακός δείκτης έχει τις χειρότερες επιδόσεις.

“Τα ελληνικά ομόλογα, από τον Ιούνιο, βρίσκονται εν μέσω αβεβαιότητας”, σημειώνει ο Patrick Esteruelas, επικεφαλής έρευνας της Emso Asset Management. “Όσο οι άνθρωποι αισθάνονται πως η κυβέρνηση θα κινηθεί εξαιρετικά αργά, στην καλύτερη περίπτωση, ή στη χειρότερη των περιπτώσεων, ότι θα ξανακυλήσει,  θα έχουν αμφιβολίες για τη σταθερότητα της εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης”.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην Μπρατισλάβα, την Παρασκευή, οι οποίοι και αναμένεται να απευθύνουν τις συνήθεις προειδοποιήσεις και συστάσεις προς την Ελλάδα, προκειμένου να επιταχύνει τη δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν. Από την πλευρά του, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει να εξαιρεί τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να μεταφέρονται για τα τέλη του έτους.

Την υστέρηση της Ελλάδας παρατηρεί και ο Wolfango Piccoli της Teneo Intel που σημειώνει πως η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, αλλά έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την επόμενη υποδόση. “Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές συμμετοχής της Ελλάδας στο QE και η ελάφρυνση του χρέους – δύο θετικοί καταλύτες – μοιάζουν ολοένα και πιο μακρινές, με την πάροδο του χρόνου”, τονίζει.

Εντούτοις, όλα αυτά είναι γνώριμα στην επταετή κρίση που “μαστίζει” την Ελλάδα, με όλους εκείνους που εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους σε εσφαλμένα “καταφύγια”, είδαν τις επενδύσεις του να εξαϋλώνονται. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα που ώθησε την Ελλάδα λίγο πριν την έξοδο από το ευρώ, είναι ένας από τους λόγους που οι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το υψηλό δανειακό κόστος επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη ελληνική οικονομία.

“Το ζήτημα επίτευξης βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, ανεπίλυτο – ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι πιστωτές φαίνονται να ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως να κοιτάξουν πέρα από οτιδήποτε έχει να κάνει με τις συνθήκες του προγράμματος διάσωσης”, σημειώνει ο Piccoli.

Όσο οι αποδόσεις παραμένουν τόσο υψηλά, ο στόχος της Ελλάδας να βγουν στις αγορές ομολόγων, τον επόμενο χρόνο, προτού εξέλθουν από το πρόγραμμα, το 2018, θα παραμείνει ανέφικτος.

Για τον Esteruelas της Emso, η δυνατότητα της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, μετά και από μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να παράσχουν μια “τεχνική στήριξη” για τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, δεν φαίνεται εφικτό, ωσότου η σημερινή κυβέρνηση αποχωρήσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα