Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Οίκο Fitch

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Β-» από «CCC» με θετική προοπτική (outlook), προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Fitch Ratings.

Στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επισημαίνεται ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί σταθερά, λόγω της συνεχούς συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του μειωμένου  πολιτικού κινδύνου, σε συνδυασμό με τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν και θα εφαρμοστούν έως το 2020.

Τονίζεται επίσης ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ελαττώνει τους κινδύνους ότι η οικονομική ανάκαμψη θα υπονομευτεί από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η θετική προοπτική εκτιμάται από τον οίκο ως αντανάκλαση της  προσμονής ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα εγγυηθεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα το 2018.

Τέλος, σύμφωνα με τον οίκο Fitch, το πολιτικό υπόβαθρο είναι πιο σταθερό και ο κίνδυνος να υιοθετηθούν κατά το μέλλον μέτρα που θα ανατρέπουν τις πολιτικές υπό το πρόγραμμα του ESM είναι περιορισμένος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα