Αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο η δίκη του Μόρσι

Σε αναβολή οδηγήθηκε η δίκη του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και των 14 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για υποκίνηση σε δολοφονίες διαδηλωτών.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου, αφού το δικαστήριο προχώρησε στη διακοπή της, έπειτα από  δίωρη καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας, εξαιτίας των συνθημάτων που φώναζαν κατηγορούμενοι και υποστηρικτές τους, αλλά και την άρνηση του ανατραπέντος προέδρου, να φορέσει τη φόρμα της φυλακής και να αναγνωρίσει το δικαστήριο.

Δήλωση του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Al Ahram, ανέφερε:

«Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας. Αρνούμαι να αφήσω την αιγυπτιακή δικαιοσύνη να γίνει προκάλυμμα για το εγκληματικό στρατιωτικό πραξικόπημα. Βρίσκομαι εδώ δια της βίας και ζητώ από τον επικεφαλής του δικαστηρίου να μην συμμετάσχει στο πραξικόπημα και να αποκαταστήσει την προεδρική μου εξουσία», προσθέτοντας ότι «αυτοί που πρέπει να δικαστούν είναι οι ηγέτες του στρατιωτικού πραξικοπήματος».

Περίπου 20.000 αστυνομικοί είχαν επιστρατευτεί για να διατηρηθεί η τάξη κατά την διάρκεια της δίκης.

Οι υποστηρικτές του Μόρσι που συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο, στο κτήριο της αστυνομικής ακαδημίας στο Κάιρο, κάνουν λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες από το στρατιωτικό καθεστώς και καλούν σε νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, εντείνοντας την ανησυχία για νέο κύκλο βίας.

Ο Μόρσι και οι λοιποί ισλαμιστές κατηγορούμενοι θα μεταφερθούν στην φυλακή Τορα του Καϊρου. Αν ο έκπτωτος πρόεδρος καταδικαστεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με την θανατική ποινή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα