Αναβολή της έκδοση του Κινέζου που κατηγορείται για κατασκοπεία

Να μην εκδώσει απόφαση για το ζήτημα της έκδοσης του Κινέζου Wu Tian Μin τον οποίο εκζητούν οι ΗΠΑ για κατασκοπεία, αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Εφετών.

Η έκδοση της απόφασης αναστέλλεται για διάστημα τριών μηνών προκειμένου οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποστείλουν στη χώρα μας συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τις πράξεις που ζητείται η έκδοσή του.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο ζητά μαρτυρίες που έχουν δοθεί εκεί πριν υποβληθεί το αίτημα που να στοιχειοθετούν τα αδικήματα που του αποδίδονται. Σύμφωνα με τις αμερικάνικες αρχές κατηγορείται για κατασκοπεία, παραβίαση μυστικών της πολιτείας, εγκληματική οργάνωση, εντολοδότηση και απόπειρα εξαγωγής χωρίς άδεια όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών κλπ. Ο 52χρονος μέχρι την έκδοση της απόφασης παραμένει κρατούμενος.

Νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας Ευγενία Κυβέλου είχε προτείνει την εκδοσή του μόνο για το αδίκημα της πρόκλησης σε τέλεση αξιόποινων πράξεων-κακουργημάτων ή πλημμελημάτων-, πράξη που στη χώρα μας επισύρει ποινή φυλάκισης έως 5 έτη.

Όπως δήλωσε ο συνήγορός του Όμηρος Ζέλιος είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος θα απορριφθεί το αίτημα καθώς είναι αθώος και θύμα ενός εξελισσόμενο “ψυχρού πολέμου” μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας όσον αφορά την πρωτοκαθεδρία στην τεχνολογία αιχμής”.

Ο 52χρονος Κινέζος συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο στην Ελλάδα ύστερα από νότα της αμερικανικής πρεσβείας η οποία έλαβε σχετικό σήμα της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).

Σύμφωνα με αυτό, ο 52χρονος, που φέρεται να είναι εκπρόσωπος ναυτιλιακής εταιρίας, ενδιαφερόταν να αγοράσει κεραία μέγιστης εμβέλειας η οποία έχει δυνατότητα να υποκλέπτει και να αποκωδικοποιεί διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα.

Από την πλευρά του ο 52χρονος το αρνείται υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα πλεκτάνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα