«Αναδιάρθρωση χρέους, για να επιστρέψουμε στις αγορές ομολόγων»

Συνεχίζει το μπαράζ των επαφών του ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη κα στο πλαίσιο της παρουσίας του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παραχώρησε συνέντευξη στα αμερικανικά ΜΜΕ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μίλησε στην εφημερίδα «Wall Street Journal» και τόνισε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων σύντομα, αν καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους με τους πιστωτές μέσα στους επόμενους μήνες».

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη απειλή την προσπάθεια να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

«Ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός μιλώντας στη The Wall Street Journal. «Αν υπάρχει μια καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση του χρέους».

«Οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσαα στο έτος, αν η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος διάσωσης της χώρας, ολοκληρωθεί με επιτυχία», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα στο άρθρο που ανάρτησε μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα γραφεία της και προσθέτει: «Την Τρίτη ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τους όρους του νέου προγράμματος, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς, όπως οι αυξήσεις φόρων ”δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα”.

Ο 41χρονος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί μια καταστροφική έξοδος από την Ευρωζώνη και ότι στοχεύει σε μια βελτίωση των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης. ”Η συμφωνία για πρώτη φορά έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Η προσαρμογή είναι πιο ήπια”, είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.Πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη του δεύτερο εξάμηνο του 2016, αλλά ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να βλάψει την εύθραυστη οικονομία και ιδιαίτερα τη σημαντική τουριστική βιομηχανία. Η κρίση χρέους της Ελλάδας έχει περιορίσει σημαντικά την ικανότητά της να χειριστεί την είσοδο των μεταναστών στα σύνορά της».

Αναφερόμενος στους στόχους του ελλείμματος που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, όπως σημειώνει η WSJ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα κεφάλαια που θα χαλάσει η Ελλάδα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος». Μάλιστα η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους αναφέρει ότι εξαιτίας του προσφυγικού τα νησιά έχουν δει μείωση των εσόδων τους που φθάνει ακόμη και το 40%.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να δράσει γρήγορα και να δείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης. ”Η ΕΕ κέρδισε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου», είπε ο κ. Τσίπρας. Αλλά «αν τώρα χτίζουμε τείχη στην Ευρώπη, αυτή δεν θα είναι η Ευρώπη του κοινού μας μέλλοντος”», συνεχίζει η WSJ και προσθέτει: « Αναφερόμενος στις ταραχώδεις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της τους προηγούμενους μήνες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι γνώριζε πως οι συνομιλίες θα ήταν δύσκολες.

Αλλά τόνισε ότι εξεπλάγην από αυτό που εκείνος αποκάλεσε ως μια προσπάθεια ακραίων συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. ”Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο Σόιμπλε ήθελε τη διαίρεση της Ευρώπης, αλλά στο τέλος το έκανε”, είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Ανγκελα Μέρκελ».

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειες για επίτευξη διπλωματικής λύσης στη Συρία και κάλεσε τη Δύση να μην αφήσει τη Ρωσία έξω από τέτοιου είδους συνομιλίες. ”Αν θέλουμε να συζητήσουμε την προοπτική της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας, πιστεύω ότι είναι λάθος να αποκλείσουμε τη Ρωσία από τις συζητήσεις αυτές”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: ”Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τη στρατηγική τους ή όλες τις ρωσικές πολιτικές”», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα στο άρθρος της μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα γραφεία της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα