Αναμένει στήριξη από την Ευρώπη το Μαξίμου

Οι επόμενες ημέρες είναι στην κυριολεξία κολασμένες για την κυβέρνηση και ειδικά για τον πρωθυπουργό. Και αυτό διότι πρέπει ως την Κυριακή επέλθει συμφωνία με την τρόικα, κάτι που σημαίνει, ότι πέραν των υποχωρήσεων από τους εκπρόσωπους των δανειστών πρέπει να γίνουν και κάποια βήματα όπισθεν από την πλευρά μας.

Όπως γίνεται αντιληπτό η συμφωνία κρύβει παγίδες και αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας για την κυβέρνηση. Όχι λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά αυτό που προβληματίζει είναι η ανοικτή αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με πρωταγωνιστή μάλιστα τον πρώην Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, που απειλεί να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της κυβέρνησης.

Έτσι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να επέλθει συμφωνία για τα δημοσιονομικά, που υπάρχουν διαφορές στην αντίληψη. Επίσης στα διαρθρωτικά μέτρα υπάρχει πρόβλημα ακόμη και μεταξύ των υπουργών. Για το γάλα αντιδρούν οι Τσαυτάρης-Χαρακόπουλος, ενώ για τα προγράμματα απολύσεων και διαθεσιμότητας υπάρχει ένταση μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Γ. Μιχελάκη.

Η στήριξη

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το ότι τουλάχιστον ένδεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κινηθούν αυτόνομα στις επόμενες ψηφοφορίες, τότε ο καθένας μπορεί να καταλάβει για ποιον λόγο στο Μαξίμου κάθονται στην κυριολεξία σε αναμμένα κάρβουνα.

Πάντως ενόψει και ων εκλογών στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένουν να λάβει σάρκα και οστά η πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά στηρίζει τον δικομματικό συνασπισμό και αναγνωρίζει την προσπάθεια που έχει καταβάλει στο πεδίο της οικονομίας, ενώ τις τελευταίες ώρες έχει επανέλθει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ – σε Βερολίνο και Βρυξέλλες – το σενάριο να διεξαχθεί μια άτυπη σύνοδος της ΕΕ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να γίνει αυτή η άτυπη σύνοδος την 9η Μαΐου, δηλαδή την «Ημέρα της Ευρώπης» και μάλιστα όχι στην Αθήνα, αλλά σε μια περιοχή με ιδιαίτερο συμβολισμό. Αυτή η κίνηση, που ισοδυναμεί με πολιτική στήριξη, θεωρείται ότι θα αποτελέσει επικοινωνιακό και πολιτικό όπλο των δύο κυβερνητικών εταίρων εν όψει των εκλογών και αναμένονται δηλώσεις υποστηρικτικές για την κυβερνητική πολιτική.

Εκείνη τη χρονική στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει το μήνυμα των Ευρωπαίων – ακόμη και αν η ΕΕ δεν δεσμευθεί πως θα κουρέψει το χρέος – ότι η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση και μπαίνει στην μεταμνημονιακή εποχή.

Επίσης, την ελληνική κυβέρνηση στήριξε και ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, που ήταν καλεσμένος και μίλησε στη Συνδιάσκεψη της Ελιάς-Δημοκρατική Παράταξη, έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο.

Βασικός στόχος της δικομματικής κυβέρνησης είναι να πειστεί η κοινή γνώμη τις υπόλοιπες εβδομάδες, έως τις ευρωεκλογές, ότι η χώρα μας ανακάμπτει και σύντομα θα βγει από την κρίση και πως διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες, και άρα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα αποτύχουμε.

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα