“Αναπτυξιακές και όχι φορομπηχτικές πολιτικές”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρειάζεται φορομπηχτικές αλλά αναπτυξακές πολιτικές, τόνισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος από το Βήμα του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ πρότεινε την αναγκαιότητα αλλαγής της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στο σύνολο της Ε.Ε. με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν «χτυπηθεί» από την ύφεση.

Στην παρέμβασή του, σε πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Λουίς ντε Γκίντος, υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνισμού της Ισπανίας, Γίρκι Κατάϊνεν, επίτροπος Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Μαριάν Τίσσεν επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ε.Ε. και ο κ. Χοσέ Μανουέλ Φερνάντες, Ευρωβουλευτής, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Μίχαλος ανέλυσε λεπτομερώς τους παράγοντες που σήμερα αποθαρρύνουν τους επενδυτές, προκειμένου να προχωρήσουν στις αναγκαίες επενδύσεις που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στις οικονομίες των ευάλωτων χωρών, αλλά και θα δημιουργήσουν θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Μίχαλος εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της φορολογίας, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα φορολογικά συστήματα των κρατών – μελών είναι περίπλοκα και σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένα από τη φορολόγηση της εργασίας, κάτι που λειτουργεί αρνητικά σε σχέση με την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, το ύψος της φορολογίας συνιστά βασικό αποτρεπτικό παράγοντα για την υλοποίηση επενδύσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, η ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας διακατέχονται, δυστυχώς, από μια αντιφατική λογική, από τη μια να επιβάλουν στη χώρα μας φορολογικά μέτρα που καθηλώνουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και από την άλλη να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις. «Με την αντιφατική αυτή λογική ρίχνουμε ουσιαστικά νερό σε ένα βαρέλι δίχως πάτο» τόνισε ο κ. Μίχαλος και συμπλήρωσε «Για να προσελκύσουμε ιδιώτες επενδυτές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, δε χρειάζονται μόνο χρηματοδοτικά κίνητρα, όπως για παράδειγμα το πακέτο Γιούνκερ, αλλά και μια συνεκτική οικονομική δημοσιονομική πολιτική».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα