Αναστάτωση και εκνευρισμός

Το δίλλημα που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τις ευρωεκλογές και η απειλή αποχώρησης από την  κυβέρνηση προκαλεί αναστάτωση στο Μαξίμου και είναι έντονη η ανησυχία για τις εξελίξεις, καθώς αφενός οι θετικές δημοσκοπήσεις συνυπάρχουν με άλλες που αποτυπώνουν πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου δε ο κυβερνητικός εταίρος της Ν.Δ. εμφανίζεται να κλονίζεται πριν καν ανοίξουν οι κάλπες.

Παρά το γεγονός ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν συμφωνήσει στο διακύβευμα που θα προέβαλαν στην πορεία προς τις εκλογές και στην υπογράμμιση της ανάγκης πολιτικής σταθερότητας, κάτι που συνεπάγεται να καταγράψουν ικανοποιητικά ποσοστά και οι δύο εταίροι, η επιλογή των κ. Βενιζέλου, Κωνσταντινόπουλου, Κουκουλόπουλου να ανοίξουν… αριθμητική συζήτηση για το ποσοστό που θα πρέπει να λάβει η Ελιά/ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και ο συσχετισμός αυτού του ποσοστού με τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης προκάλεσαν σοκ. Και το χειρότερο είναι ότι στην ίδια ρότα κινήθηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Εκνευρισμός

Το Μαξίμου, που έχει αποφασίσει να στηρίξει όσο μπορεί τον εταίρο του, απέφυγε κάθε σχετικό σχόλιο. Ωστόσο, στο εσωτερικό της ΝΔ ο εκνευρισμός ήταν εμφανής καθώς πολλά στελέχη σημείωναν πώς το ΠΑΣΟΚ βουλιάζει και συμπαρασύρει μαζί του και τη Νέα Δημοκρατία. Γαλάζια στελέχη σημείωναν ως εύλογη την προσπάθεια Βενιζέλου να θέσει και αυτός διακύβευμα ενόψει της κάλπης, ωστόσο δεν ανέμεναν πώς αυτό θα γίνονταν με μαθηματικούς όρους που θα τους βρει μπροστά της η κυβέρνηση. Παράλληλα, σημείωναν ως, τουλάχιστον, άτεχνο το χειρισμό του θέματος, σχολιάζοντας πώς το ΠΑΣΟΚ – εκ των πραγμάτων – δεν είναι πλέον σε θέση να θέτει εκβιαστικά διλήμματα.

«Την τελευταία φορά που μπόρεσε αποτελεσματικά να το πράξει ήταν το 2010 στις τότε αυτοδιοικητικές, όταν ακόμη είχε ποσοστά άνω του 30%», προσέθεταν.

Την ίδια στιγμή, η αντίδραση των «πράσινων» στο ζήτημα των λαϊκών αγορών ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ συνιστά μείζονα αιτία αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών ο Αντώνης Σαμαράς επιδίωξε να επαναφέρει την ψυχραιμία στο κυβερνητικό σκάφος αναλύοντας στον αντιπρόεδρο τα σοβαρά εθνικά ζητήματα με πρώτο και καλύτερο την διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος. Ειδικά μετά τα όσα είπαν οι εταίροι μας στο Eurogroup, από το οποίο η ελληνική πλευρά εξασφάλισε τη δημόσια δήλωση ότι ισχύει η δέσμευση των εταίρων, από το Νοέμβριου του 2012, περί απομείωσης του χρέους εφόσον η Αθήνα επιτυγχάνει τους στόχους.

Υψηλό ρίσκο

Ο κ. Βενιζέλος και οι συνεργάτες του εκτιμούν πως η υψηλού ρίσκου κίνηση , με την απειλή εξόδου από την κυβέρνηση, ίσως συσπειρώσει κάποιος από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα θα πιέσει πολλά στελέχη να αναθεωρήσουν την στάση τους υπό το φόβο των πρόωρων εκλογών.

Δεν αποκλείεται με αυτό τον τρόπο ο κος Βενιζέλος να επιθυμεί να ασκήσει πίεση και προς τη ΔΗΜ.ΑΡ. ,έτσι ώστε μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Κουβέλης να πιεστεί να μπει εκ νέου στην κυβέρνηση για να μπει η χώρα σε περίοδο πολιτικής αστάθειας. Πάντως το κλειδί της ερμηνείας των δηλώσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου φαίνεται πως βρίσκεται στη φράση «συνδυαστική ερμηνεία των αποτελεσμάτων».  Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην κερδίζει ούτε έναν μεγάλο δήμο και να διεκδικεί μία με δύο , περιφέρειες η Κουμουνδούρου δε θα έχει το αποτρέπουν επιθυμεί. Έτσι ο κ. Βενιζέλος θα μπορέσει να επικαλεστεί τις ενδεχόμενες επιτυχίες στο χώρο της αυτοδιοίκησης για να ερμηνεύσει ως καλό το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζει ο πρωθυπουργός

Πάντως ο πρωθυπουργός συνεχίζει το δικό του πρόγραμμα. Για την Τετάρτη έχει προγραμματίσει την παρουσίαση της πρότασής του για την αναθεώρηση του Συντάγματος παρά την διαφωνία του κ. Βενιζέλου. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όπου θα δώσει και το έναυσμα για την κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση στις ημέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές.

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Το πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης και της πολιτικής μεταρρύθμισης θα το προβάλλει και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσει στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια. Είναι ένα πλαίσιο με το οποίο ενδεχομένως να διασώζεται η ΝΔ στις διπλές εκλογές δεν υπάρχει όμως χώρος για τον κυβερνητικό εταίρο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα