Αναστέλλουν τις εργασίες τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές

Αναστέλλονται οι εργασίες στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπως ανακοίνωσε η καναδική εταιρεία Eldorado Gold Corporation, ως αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας του Δημοσίου εις βάρος της, όπως εκτιμά η εταιρεία!

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία στέλνει μήνυμα «αποεπένδυσης» στην Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε μία κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, ενώ θα έχει επιπτώσεις και στην αύξηση της ανεργίας στη Χαλκιδική.

Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι θα προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα της κυβέρνησης, δεδομένου ότι έχουν εισρεύσει σημαντικά κεφάλαια από τον Καναδά και όχι μόνο για την συγκεκριμένη επένδυση, ενώ είναι αναπόφευκτο να συνδεθεί η εξέλιξη και με τις θέσεις κατά της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή, που έχει εκφράσει (κυρίως στο παρελθόν ) ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αιτία έγκειται στο γεγονός ότι ενώ η Ελληνικός Χρυσός έλαβε την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το 2011, από το 2012 (πριν καν ανέλθει στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση είναι αλήθεια) το Υπουργείο και άλλες υπηρεσίες δεν έχουν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους για την έκδοση των απαραίτητων αδειών, ως αποτέλεσμα κυρίως των αντιδράσεων στις επενδύσεις, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η εταιρεία.

Το 2015 μάλιστα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το Υπουργείο ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες άδειες της Ελληνικός Χρυσός, με αποτέλεσμα να επηρεασθεί το χρονοδιάγραμμα και ο προϋπολογισμός της Εταιρείας για την υλοποίηση της επένδυσης.

Τότε, μετά από προσφυγή στη Δικαιοσύνη, εκδόθηκαν αποφάσεις που δικαίωσαν την εταιρεία ενώ άλλες εκκρεμούν. Μεταξύ αυτών η άδεια δόμησης που θα επέτρεπε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, που έχει καθυστερήσει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο έργο των Σκουριών, όπου πριν τρία χρόνια υπήρξε «καταδρομική» επίθεση , από την οποία από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα, η κατασκευή και οι εργασίες ανάπτυξης, όπου έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια, θα ανασταλούν.

Θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται μόνο εργασίες προστασίας του περιβάλλοντος και συντήρησης με σκοπό τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στο εργοτάξιο, με κόστος ένα εκατομμύριο δολαρίων τον μήνα.

Στο έργο της Ολυμπιάδας (του οποίου η ανακατασκευή κόστους 55 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016), το υπόγειο μεταλλείο είναι έτοιμο για την παραγωγή μεταλλεύματος ποσότητας 385.000 τόνων περίπου ετησίως και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από το πρώτο τρίμηνο του 2017, θα κατεργάζεται εκεί το μετάλλευμα.

Η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε στο Υπουργείο τον Δεκέμβριο του 2015 τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για να λάβει την άδεια, η οποία πρέπει να εκδοθεί εντός 60 ημερών από την ημέρα υποβολής των εγγράφων, σύμφωνα με την ελληνική μεταλλευτική νομοθεσία.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως τα σχέδια ανακατασκευής εξαρτώνται από τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης από το Υπουργείο.

Αν δεν εκδοθεί η άδεια εγκατάστασης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, η Ελληνικός Χρυσός θα αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης και στο έργο της Ολυμπιάδας, όπου σήμερα απασχολούνται 500 εργαζόμενοι.

Ένα άλλο έργο, τo μεταλλείο Στρατωνίου, εκτιμάται σήμερα ότι έχει ζωή τριών ετών, βάσει των βέβαιων γεωλογικά αποθεμάτων.

Οι γεωλογικές δυνατότητες επέκτασης των αποθεμάτων που υπάρχουν, ώστε να παραταθεί η ζωή του μεταλλείου, απαιτούν την ανάπτυξη και εκτέλεση προγράμματος γεωτρήσεων με εκτιμώμενο κόστος 25 εκατομμύρια δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια, εφόσον όμως θα εκδοθούν έγκαιρα οι απαιτούμενες άδειες.

Στα έργα τέλος Περάματος και Σαπών (στην Θράκη), η έγκριση από το Υπουργείο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρώτο έργο και της άδειας γεωτρήσεων που απαιτείται για το δεύτερο, βρίσκονται σε εκκρεμότητα για πάνω από δύο έτη, με αποτέλεσμα να αποφασίσει η εταιρεία να θέσει και τα δύο έργα σε κατάσταση συντήρησης, περιορίζοντας τις δαπάνες στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο.

Η Eldorado πρόκειται να ανακοινώσεις τις αποφάσεις της άμεσα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, θα αφήσει ένα «παράθυρο» ανοιχτό για επανέναρξη των εργασιών, όπως και της υλοποίησης των επενδυτικών της σχεδίων, εάν έγκαιρα χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες και αποδείξει η κυβέρνηση ότι θα μπει ένα τέλος στον «πόλεμο νεύρων» εναντίον της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα