Ανδρέας Μαλάτος (πρόεδρος ΙΔΕΑΔ): «Απρόθυμη η ΕΠΟ να εφαρμόσει τη νομοθεσία»

 

Το Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου είναι ίσως πιο ανεξάρτητη αρχή σε θέματα που άπτονται της νομικής. Ο πρόεδρο του Ινστιτούτου, Ανδρεάς Μαλάτος, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προεδρείου στην ΕΠΟ, εξηγεί ποιες είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την επικείμενη εκλογική διαδικασία, λόγω των εκκρεμοτήτων των ενεργών μελών της ΕΠΟ με τη δικαιοσύνη.

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ εξηγεί ότι τυχόν τελεσίδικη κακουργηματική παραπομπή παραγόντων ή μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ σε δίκη συνεπάγεται με την αυτοδίκαιη έκπτωσή τους από το αξίωμα και απαγόρευση συμμετοχής τους στις επικείμενες εκλογές του Οκτωβρίου. Σημειώνει, δε, πως μετά τον εναρμονισμό του Κώδικα Δεοντολογίας με αυτόν της FIFA, αρκεί και μία απλή πρωτοβάθμια καταδίκη για να αποκλειστούν τα μέλη αυτά από τις εκλογές.

Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με τη σταθερή απροθυμία της ΕΠΟ να μην εφαρμόζει τη νομοθεσία γύρω από τη διαδικασία των εκλογών! Επί της ουσίας, η Ομοσπονδία που με τα χίλα ζόρια εναρμόνισε τον Κώδικα Δεοντολογίας, δεν προέβη ποτέ σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος και τον διατήρησε στα πλαίσια που βολεύει τα «πονηρά» μέλη της. Προφανώς, η FIFA και η UEFA δεν μπορούν να έρχονται κάθε μέρα στην Ελλάδα και στο Γουδή για να μαλώνουν τους άτακτους παράγοντες της ΕΠΟ. Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Μαλάτος εξηγεί: «Μετά την ψήφιση του ν. 4326/2015, δεν υφίσταται πλέον η δυνατότητα στην ΕΠΟ να εφαρμόζει διατάξεις με δικό της εκλογικό σύστημα όπως παλαιότερα και υποχρεούται να ακολουθεί τις νόμιμες Συνταγματικές διαδικασίες». Το πιάσατε; Μέχρι και άκυρες μπορούν να κριθούν οι εκλογές. Για να δούμε τι θα αποφασίσουν οι τακτικοί δικαστές.

Ο τρίτος παράγοντας αφορά στην αδυναμία – ή και απροθυμία – της Πολιτείας να νομοθετήσει με πραγματικά νομοσχέδια και όχι με μικρές διατάξεις. Ο Σταύρος Κοντονής, αν πραγματικά ήθελε την πλήρη κάθαρση της ΕΠΟ, θα μπορούσε να διαλύσει την Ομοσπονδία επικαλούμενος το άρθρο 105 Α.Κ. το οποίο προβλέπει διάλυση αν ο σκοπός ή η λειτουργία του σωματείου έχουν καταστεί παράνομοι ή ανήθικοι ή αντίθετοι προς τη δημόσια τάξη. Όσο λοιπόν η Πολιτεία, ακόμη και μετά την παράκαμψη του «αυτοδιοίκητου και μάλιστα μπροστά στα μάτια της FIFA, εξακολουθεί να μη διαλύει την ΕΠΟ, τότε δεν μπορεί να ισχυρίζεται κανείς ότι κόπτεται για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα