Ανεβάζει… στροφές ο ιός της γρίπης

Μήνας που παρουσιάζει χαρακτηριστική έξαρση η γρίπη είναι ο φετινός Ιανουάριος καθώς σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ (στοιχεία έως 8/1) μόλις την πρώτη εβδομάδα του καινούργιου χρόνου 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου. Συνολικά από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η δραστηριότητα της γρίπης, έχουν καταγραφεί 8 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, με όλα τα θύματα να έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά μόλις δύο να ήταν εμβολιασμένα.

Ο υπότυπος γρίπης που επικρατεί φέτος είναι ο Α (Η3Ν2) και προσβάλει κυρίως άτομα άνω στων 65 ετών. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά το αντιμετωπίζουν συνολικά οι χώρες της νότιας Ευρώπης και την μεγάλη αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων επιδείνωσε το κύμα ψύχους που έπληξε την Ελλάδα, αυξάνοντας τη μεταδοτικότητα της νόσου. Αυτό εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει την σημασία της έγκαιρης ιατρικής βοήθειας με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας), υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Επαναλαμβάνει ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός και συστήνει, έστω και τώρα, στα άτομα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως, ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 μέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάζουν επιπλοκές, άτομα όμως που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Μερικές από τις επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης, ή από μικρόβια κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη.

(Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα