Αναιμική η ανάπτυξη το 2015

Ανώμαλα προσγειώνει την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ αφού σε έκθεσή του τονίζει ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στο πάγο και το 2015 αφού η ανάπτυξη θα είναι ανεμική.

Οι προβλέψεις του Οργανισμού είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Βλέπει φέτος ανάπτυξη μόλις 0,1% του ΑΕΠ (σ.σ. οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς μιλούν για 0,8%) και ανάπτυξη 2,3% για το 2016.

Η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα: 25,7% για φέτος και 24,7% την επόμενη χρονιά. Προβλέπει έλλειμμα για τον προϋπολογισμό (3,4% φέτος και 2,8 το 2016) και ταυτόχρονα άλλη μια χρονιά αποπληθωρισμού (1,4%) την οποία θα διαδεχτεί αύξηση τιμάριθμου 0,3% για το 2016.

Οι επενδύσεις αλλά και η κατανάλωση υπονομεύονται από τη χειροτέρευση των συνθηκών σε ότι αφορά τις πιστώσεις και τη χαμηλή εμπιστοσύνη σημειώνει ο Οργανισμός.
Τα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα δεν θα είναι αρκετά για να δώσουν μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές εξαιτίας της έλλειψης δομικών μεταρρυθμίσεων που θα περιορίσουν τους φραγμούς σε εμπόριο και επενδύσεις

Για το 2016 η εκτίμηση του Οργανισμού είναι ότι η ανάκαμψη θα κερδίσει έδαφος. Οι εξαγωγές και ειδικά ο τουρισμός και οι επενδύσεις θα ωφεληθούν από τις μεταρρυθμίσεις και την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρνητικός για το 2015 αντανακλώντας το μεγάλο πλεόνασμα δυναμικότητας αλλά θα κινηθεί με θετικό πρόσημο σταδιακά από το 2016.

Τα κόκκινα δάνεια

Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει το θέμα των κόκκινων δανείων οι συνθήκες σε ότι αφορά τις πιστώσεις μπορεί να χειροτερέψουν, μειώνοντας τις επενδύσεις και την ανάκαμψη της κατανάλωσης.

Σημαντικό μέρος των κόκκινων δανείων σημειώνει μπορεί να ανακτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα, του οποίου η μόχλευση είναι σχετικά περιορισμένη. Ο εξ ορθολογισμός των διαδικασιών πλειστηριασμού και η υιοθέτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος.

Από την άλλη πλευρά, η μείωση των κανονιστικών διατάξεων στις βιομηχανία, ειδικά σε ότι αφορά την ενέργεια και τις μεταφορές, μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα, τις εξαγωγές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπρόσθετα το επιχειρηματικό κλίμα επίσης πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα