Ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΡΕΥΣΤΟ;

Σε ισχυρότατο πονοκέφαλο τείνει να εξελιχθεί για την Ηρώδου Αττικού το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους που επικαλούνται στα ρεπορτάζ τους τα διεθνή πρακτορεία (βλ. Reuters) αρκούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Αν όντως συμβαίνει αυτό είναι αυτονόητο ότι εξελίσσεται σε μέγα πρόβλημα η πληρωμή μισθών και συντάξεων του επόμενου μήνα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση «σκουπίζει» τα ταμειακά… υπάρχοντα όχι μόνο φορέων της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά ακόμη και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ Reuters (που επικαλείται ελληνικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει) η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη «αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι». Υπάρχει ωστόσο η «κομβική» υπόμνηση ότι όσος περισσότερος χρόνος περνά χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπορεί η Ελλάδα να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Ανώτατος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο Reuters ότι η όλη διαδικασία «είναι ένας ανώμαλος δρόμος από τα μέσα του Απριλίου, αλλά η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει έως το τέλος του Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου εάν χρειαστεί».

Φυσικά, εντός των τειχών, η τακτική άμυνας που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει βγάλει στα… κεραμίδια διάφορες συνδικαλιστικές ενώσεις. Χαρακτηριστικές είναι για παράδειγμα είναι οι ευθείες και σκληρές βολές εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προσωπικά και συνολικά της κυβέρνησης που εξαπέλυσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Ειδικότερα στην ανακοίνωση των εργαζομένων αναφέρεται ότι «ο κος Τσίπρας και η γιαλαντζί Αριστερή Κυβέρνηση σκουπίζουν από τα Νοσοκομεία τα όποια αποθεματικά διαθέτουν, στο βωμό της επικοινωνίας για να στηρίξουν τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση η οποία φέρνει νέα δυσμενή μέτρα πάνω από 9 δις ευρώ και το 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ», ενώ σε άλλο σημείο η ΠΟΕΔΗΝ λέει ότι «ο κος Τσίπρας δεν διστάζει να «κλέψει εκκλησίες» και πως «τη στάση πληρωμών η κυβέρνηση τη βαπτίζει πρωτογενές πλεόνασμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα