Ανησυχία για την αύξηση του κινδύνου παιδικής φτώχειας

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία τής Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα οποία ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού έχει αυξηθεί στην Ελλάδα από το 28,7% το 2010 στο 35,4% το 2012.

Σε συνομιλία του με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη και Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος υπογραμμίζει πως ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί πρωτοβουλίες για την κοινωνία, την ίδια ώρα με το μνημόνιο δεσμεύει τους πόρους και αυξάνει τις συνέπειες της κρίσης για τα παιδιά. Ταυτοχρόνως, ο ίδιος θεωρεί αδιανόητο την ώρα που η Ε.Ε. προωθεί μέτρα για τη συγκράτηση των παιδιών εντός τού σχολείου και την πρόσβασή τους μέχρι να τελειώσουν το Λύκειο, στην Ελλάδα να συμβαίνει το αντίθετο με το νέο εκπαιδευτικό σύστημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το ίδιο αδιανόητη, για τον κ. Μόσχο, είναι και η μη πρόσβαση παιδιών σε δομές της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, εξαιτίας της ανεργίας των γονιών τους και τη διακοπή παροχής ασφάλισης, ενώ επιμένει για ισχυρές κοινωνικές υπηρεσίες με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους, πέντε και έξι μηνών, κυρίως νέους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Συνήγορος του Παιδιού τονίζει πως πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός τής αναδοχής με τη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα