Ανησυχία Μητσοτάκη και Μπορίσοφ για τις δηλώσεις Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βουλγαρία, συναντήθηκε, στη Σόφια, με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Rosen Plevneliev και τον πρωθυπουργό κ. Boyko Borisov.

Ο κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις αυτές τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη σταθερότητα της Βαλκανικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, όχι μόνο στη διατήρηση αυτής της συνεργασίας, αλλά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση, εμβάθυνση και διεύρυνσή της.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, τέθηκε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Οι δύο πλευρές μοιράστηκαν ταυτόσημες ανησυχίες, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης. Ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κ. Recep Tayyip Erdogan, για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις απειλές του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις δύο χώρες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και το αποτέλεσμα έναντι του λαϊκισμού και των αδιεξόδων που αυτός δημιουργεί.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Βούλγαρος Πρόεδρος τόνισε την σημασία ενίσχυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ως μέσου καταπολέμησης της διαφθοράς και μείωσης της γραφειοκρατίας, μια θέση η οποία βρήκε απολύτως σύμφωνο τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Borisov επισήμαναν την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας των δύο κομμάτων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.).

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε ομιλία σε Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία να έχω μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η οποία επαναβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Συμπέσαμε και ως προς τη διάγνωσή μας, σχετικά με την γενικότερη αστάθεια, η οποία υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Και είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στους συνομιλητές μου την αγωνία μου για τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, οι οποίες αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ΝΑΤΟικες σχέσεις.

Είχα, επίσης, την ευκαιρία να έχω μία εξαιρετικά ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση με εκπροσώπους από σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ στη Βουλγαρία. Και θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται – εδώ και πολλά χρόνια – στη Βουλγαρία, αποτελούν παράδειγμα εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες ξέφυγαν από τα στενά όρια της Ελλάδας και αποφάσισαν να επενδύσουν εκτός Ελλάδας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο, τη δική τους δυναμική.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το Κόμμα το οποίο στηρίζει την επιχειρηματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της. Είναι το Κόμμα το οποίο πιστεύει ότι μόνο μέσα από μία γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να έρθει ανάπτυξη στη χώρα. Και μόνο με μία τέτοια μείωση φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη μπορεί να αποτελέσει ικανό κίνητρο για να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Και βέβαια, μία τέτοια πολιτική, εκ των πραγμάτων, θα δράσει και αποτρεπτικά για εκείνες τις επιχειρήσεις, τις λίγες επιχειρήσεις, οι οποίες επιλέγουν άλλες χώρες, προκειμένου να εγκαθιδρύσουν τη φορολογική τους έδρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα