«Ανοίγουν ξανά οι αγορές»

Άκρως ενθαρρυντικά ήταν τα μηνύματα του Γιώργου Προβόπουλου για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο ομιλίας του κατά την έναρξη εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα το think tank Eurofi, η Ελληνική Προεδρία και η ΤτΕ. Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως «οι επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς, καθώς και η έκδοση ομολόγου από τη δεύτερη, είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι οι αγορές αρχίζουν να ξανανοίγουν για την Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και στην υγιή χρηματοδότηση της οικονομίας. Όσον αφορά μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, θα ήταν επιθυμητό σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αναπτυχθούν πρότυπα της αγοράς που θα επιτρέψουν να αυξηθεί η σχετική σημασία των αγορών μετοχών και ομολόγων ως πηγών χρηματοδότησης, πρόσθεσε. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στην αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, θα συμβάλει σε μακροπρόθεσμη διατηρήσιμη ανάπτυξη και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του τομέα των επιχειρήσεων σε περιόδους εντάσεων στον τραπεζικό τομέα.

Στη συνέχεια, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι η ανάπτυξη μιας αγοράς επαρκούς βάθους για τιτλοποιήσεις εταιρικών δανείων στην ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τις πιέσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, να οδηγήσει σε καλύτερο επιμερισμό των κινδύνων και να ενισχύσει τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα