Ανοίγουν ξανά το ασφαλιστικό οι δανειστές

Το ασφαλιστικό ανοίγουν ξανά οι δανειστές, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Γέρουν Ντάισελμπλουμ εν όψει της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις 7 και 8 Νοεμβρίου . Παράλληλά στο συγκεκριμένο έγγραφο του προέδρου του Eurogroup αποκαλύπτεται και ποια θα είναι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, την ετοιμότητα του Eurogroup να τηρήσει τη συμφωνία του Μαΐου του 2015 και να βάλει στο τραπέζι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους επιβεβαιώνει έγγραφο
Κατ’ αρχήν σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθαρίζει ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα ανοίξουν το θέμα στην επόμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα.

“Τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αν και η Αθήνα ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως “δεν υπάρχει θέμα να ανοίξει και πάλι το Ασφαλιστικό”.

Ο Γ. Κατρούγκαλος λέει ότι η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να συζητήσει ένα θέμα που έκλεισε στην προηγούμενη διαπραγμάτευση.

Στην ελληνική πλευρά ωστόσο η φράση του Γερούν Ντάισελμπλουμ σηματοδοτεί μια διαφαινόμενη αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων οι οποίο μοιάζουν πλέον να κινούνται σε πιο σκληρή γραμμή γεγονός που θα σημάνει πρόβλημα στη διαπραγμάτευση ή στην καλύτερη περίπτωση νέες καθυστερήσεις που με τη σειρά τους θα σημάνουν και εμπόδια στη ρύθμιση του χρέους και άρα στην ποσοτική χαλάρωση και στην έξοδο στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά στο χρέος πάντως ο κ. Ντάισελμπλουμ όπως αναμενόταν δεν αναφέρεται σε καμία περίπτωση σε κούρεμα αλλά περιγράφει παρεμβάσεις στο ζήτημα της ωρίμανσης κάποιων από τα δάνεια του EFSF αλλά και δράσεις για την αντιμετώπιση του επιτοκιακού κινδύνου από τον ESM.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα