Ανοιχτή πόρτα συνεργασίας από τον Σταύρο

Ανοιχτή κράτησε την πόρτα της συνεργασίας ο Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Βέβαια ο επικεφαλής του Ποταμιού άφησε αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά για τις μεταγραφές βουλευτών.

«Εδώ και 30 μήνες η χώρα κυβερνάται από ένα δύσοσμο μείγμα αριστεράς – ακροδεξιάς και καιροσκόπων. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό; Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο Κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής. Ο τόπος έχει ανάγκη ένα προοδευτικό κίνημα απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς, απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές . Ένα Κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ένα Κίνημα που θα καθορίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει τη Λογική και θα τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Και συνέχισε: “Πρέπει να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, να παράγουμε και να εξάγουμε, να πάψουν να φεύγουν οι ικανοί. Με δικαιοσύνη παντού, από την φορολογία έως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με ανοιχτά πανεπιστήμια συνδεδεμένα με τις ανάγκες της κοινωνίας. Να πρωταγωνιστήσουμε στη νέα πορεία της Ευρώπης. Να μην είμαστε πάντα ουραγοί, τόνισε. Δε θα πρέπει να φοβηθούμε τις μεγάλες τομές, τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Το δημόσιο δεν ανήκει στους συνδικαλιστές. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αξιολογούνται και αν δεν υπηρετούν τον πολίτη, φεύγουν! Η Ελλάδα έχει ανάγκη και από μη κρατικά πανεπιστήμια. Οι Μητροπολίτες δεν μπορούν να αποφασίζουν αν τα παιδιά θα μαθαίνουν για τον Νιόνιο, τον Άσημο και τον Αγγελάκα”.

Προκλήθηκε χάσμα στις σχέσεις μας

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι για να γίνουν οι αλλαγές στην πολιτική ζωή χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία. «Κανένα κόμμα και βέβαια καμιά γαλάζια αυτοδυναμία δε θα φέρει τις λύσεις. Δεν αρκεί να αλλάξουμε κυβέρνηση, πρέπει να αλλάξουμε εποχή», συμπλήρωσε.

«Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο. Όμως αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: Ο ένας να σέβεται τον άλλο. Και εδώ θα γίνω δυσάρεστος για ορισμένους. Οι μεταγραφές βουλευτών στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου -μετά από παζάρια και υποσχέσεις- δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας. Οι αλαζονικές κινήσεις των μηχανισμών, δεν είναι πολιτική», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Και συνέχισε: “Έχουμε αξίες. Θέλουμε καθαρές κουβέντες και καθαρούς προοδευτικούς στόχους. Γι’ αυτό άλλωστε στη δική μας Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει θέση για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θα ξεχάσουμε ότι έλεγαν τη μισή κοινωνία «Προδότες» και δεν έχουν ζητήσει ακόμη συγνώμη. Είμαστε απέναντι από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιατί αναπαράγουν όλες τις κακές στιγμές του παρελθόντος. Χρησιμοποίησαν τη διαπλοκή για να ανέβουν στην εξουσία. Τα χάλασαν στα ανταλλάγματα και τώρα διαπλέκονται με ακόμη χειρότερους. Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να φύγουμε Μπροστά, όπως το είπε ο Μακρόν, όπως το λέει σήμερα και το σύνθημα σας. Αυτό όμως σημαίνει τολμηρές λύσεις χωρίς αριστερές ή δεξιές παρωπίδες Όχι στρογγυλέματα και συμβιβασμοί», επεσήμανε

«Η νέα γενιά δεν έχει άλλη υπομονή. Πρέπει να αλλάξουμε τη ροή των γεγονότων. Και εδώ έχω μια πρόταση: Όλοι πρέπει να βάλουμε ένα χρονικό όριο στη συμμετοχή μας σε θέσεις και αξιώματα. Εγώ έχω πει ότι μια οκταετία είναι αρκετή. Και ήδη είμαι κάπου στην μέση. Θα χάσουμε ίσως κάποιους καλούς, θα μείνουν όμως κενές θέσεις στην πρώτη σειρά για τους νέους. Γι’ αυτούς πρέπει ή μάλλον αυτοί πρέπει να τ’ αλλάξουν όλα χωρίς να γκρεμίσουνε τη χώρα», κατέληξε ο Στ. Θεοδωράκης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα