Αντίθεση Καμμένου με το νέο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού

Την αντίθεσή του με το νέο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντηση που είχε  με τον πρόεδρο της «Συμμαχίας Πολιτών» Γιώργο Λιλλήκα. Ο πρόεδρος των ΑΝ. ΕΛ μίλησε  για σχέδιο που οδηγεί στην «κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα δίνει μια λύση που δεν θα είναι ούτε δίκαιη ούτε βιώσιμη».

Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, με τους δύο άνδρες να εκφράζουν τις διαφωνίες τους με το νέο πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και θέματα οικονομίας, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο κ. Καμμένος έκανε επίσης λόγο για «την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει φτάσει αυτήν τη στιγμή ο κυπριακός ελληνισμός, αλλά και ο ελληνικός λαός, με προγράμματα που επιβάλλονται από την τρόικα, τα οποία οδηγούν σε ύφεση, ανεργία και σε μαρασμό της οικονομίας», εκτιμώντας ότι η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε ανθρωπιστική και θα μετατραπεί «σε εθνική κρίση».

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν να υπάρχει μια κοινή γραμμή έναντι του Κυπριακού, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον κ. Καμμένο να κάνει λόγο για «αναγνώριση μιας μη δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η συζήτηση η οποία γίνεται για την επιβολή εμπάργκο, ιδιαίτερα όσον αφορά τους εξοπλισμούς, γιατί αυτή η πιθανή επιβολή εμπάργκο ουσιαστικά θίγει μόνο δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την Κύπρο και την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και προανήγγειλε από κοινού πρωτοβουλίες με τον κ. Λιλλήκα «για όλα τα θέματα».

«Αναγκαίος ο απεγκλωβισμός, το ταχύτερο δυνατόν, από το μνημόνιο»

Από την πλευρά του, ο κ. Λιλήκας αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση της Κύπρου, και είπε ότι είναι αναγκαίος ο απεγκλωβισμός, το ταχύτερο δυνατόν, από το μνημόνιο, «για να επανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία και να μπορούμε να αποφασίζουμε ανεξάρτητα για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα».

Είπε ακόμη ότι με τον κ. Καμμένο μοιράζονται κοινές ανησυχίες όσον αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, και αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την επίλυσή του είπε ότι «στηρίζεται στα “έγγραφα Ντάουνερ”, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια κακή ή χειρότερη εκδοχή του “σχεδίου Ανάν”».

«Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε οτιδήποτε και οποιοδήποτε σχέδιο, το οποίο καταλύει ή οδηγεί σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και το οποίο άμεσα ή έμμεσα αναγνωρίζει δύο κυριαρχίες, τρεις υπηκοότητες στην Κύπρο», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία 

Ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών» εξέφρασε, επίσης, την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα εθνικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα και της Ελλάδας και της Κύπρου» και προσέθεσε ότι η Κύπρος «δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, έχει πληγώσει τη σχέση που διατηρούσε διαχρονικά με τη Ρωσία», η οποία ήταν «παραδοσιακά σταθερός σύμμαχος της Κύπρου και που μας στήριξε όποτε χρειάστηκε και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ασκώντας το βέτο για να προστατεύσει τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο κ. Λιλλήκας, τέλος, εκτίμησε ότι οποιαδήποτε απόφαση από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είτε αυτές είναι στρατιωτικές είτε είναι οικονομικές «θα πρέπει να βρει αντίθετη τουλάχιστον την κυπριακή κυβέρνηση» και τόνισε με έμφαση ότι «με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να διαταραχθεί ή να πληγωθεί ακόμη περισσότερο η σχέση Κύπρου- Ρωσίας, και ασφαλώς πιστεύω και η σχέση Ελλάδας- Ρωσίας».

«Θεωρούμε ότι πάνω από τις όποιες συνεργασίες, πάνω από την όποια συμμετοχή μας σε οποιουσδήποτε οργανισμούς, είναι τα εθνικά μας συμφέροντα, και οι αποφάσεις μας πρέπει να ληφθούν με ένα και μοναδικό κριτήριο: την εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων», κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα