Αντίθετοι σε 23% ΦΠΑ στα δίδακτρα οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων

Την αντίθεση τους εκφράζουν οι ιδοκτήτες φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών,για την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των εκπαιδευτηρίων αυτών.Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, Γιάννης Βαφειαδάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για «κοινωνικά άδικο» μέτρο, «αμφιβόλου εισπρακτικού αποτελέσματος» που «αιφνιδίασε» τον κλάδο.

Αλλά και από τη μεριά των κέντρων ξένων γλωσσών υπάρχει επίσης έντονη δυσαρέσκεια για την επιβολή του φόρου, που από το 0% που ήταν, ανέβηκε στο 23%. «Το μέτρο αυτό μας αποτελειώνει», τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος από τον Πανελλήνιο σύνδεσμο καθηγητών ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων γλωσσών (Europalso). Η Oλυμπία Κρητικού, πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής του ταμείου αρωγής της Europalso, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας υποχρεώνουν να γίνουμε καταναγκαστικοί εισπράκτορες του κράτους».

Όσον αφορά στην τελική οικονομική επιβάρυνση φαίνεται ότι αυτή θα μεταφερθεί στους πελάτες-γονείς. «Δεν είναι δυνατόν οι ιδιοκτήτες να απορροφήσουν το ΦΠΑ» υπογράμμισε ο κ. Βαφειαδάκης, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης είναι μικρά και δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε αυτή την επιβάρυνση. Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ιδιοκτήτης φροντιστηρίου, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα απορροφήσει κανείς το ΦΠΑ. Θα μετακυλιστούν στους γονείς οι επιβαρύνσεις».

«Τόσα χρόνια αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των νοικοκυριών ελπίζοντας απλά να επιβιώσουμε και να επιμεριστούμε το πρόβλημα των γονέων», ανέφερε η κα Κρητκού, προσθέτοντας ότι ήδη, τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, έχουν συμπιεστεί τα ποσά στους μισθούς των καθηγητών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ιδιοκτήτρια κέντρου ξένων γλωσσών, η οποία επεσήμανε: Δε μπορούμε να κάνουμε μειώσεις ούτε στον αριθμό των εργαζομένων, ούτε στο μισθό τους, γιατί πιο κάτω δεν πάει.

Ωστόσο, η αδυναμία απορρόφησης του ΦΠΑ από τους ιδιοκτήτες θα οδηγήσει σε αυξημένα δίδακτρα, κάτι που με τη σειρά του ίσως οδηγήσει τους γονείς στο να αναζητήσουν άλλες λύσεις. «Εμμέσως πλην σαφώς, με αυτόν τον τρόπο προωθούν τη μαύρη αγορά στην εκπαίδευση» υπογράμμισε δασκάλα ξένων γλωσσών, προδιαγράφοντας άνοδο των προτιμήσεων στα ιδιαίτερα μαθήματα.

Εξάλλου, ο κ. Βαφειαδάκης ανέφερε ότι η Ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι από την επιβολή ΦΠΑ 23% εξαιρούνται τα ιδιωτικά σχολεία και τα οικοδιδασκαλεία.

Ο κ. Βαφειαδάκης, τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να μην περάσει το μέτρο και «έστω την τελευταία στιγμή, να βρεθεί ένα ισοδύναμο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα