Αντίποινα στη Ρωσία ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

 Στα ύψη είναι το θερμόμετρο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, μετά το κυριακάτικο δημοψήφισμα για την Κριμαία. Ο Μπάρακ Ομπάμα έστειλε την Δευτέρα ηχηρό μήνυμα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιώντας για επιπλέον κυρώσεις   ενώ το ΥΠΕΞ της Ρωσίας ανακοίνωσε  ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη δυτική Ουκρανία, εάν η χώρα υιοθετήσει ένα ομοσπονδιακό Σύνταγμα και αποδεχθεί την απόσχιση της Κριμαίας. Με ενδιαφέρον αναμένεται πάντως το διάγγελμα της Τρίτης του Ρώσου προέδρου.                                                                                                                  

 Ο  αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία για την επέμβασή της στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, όμως πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει τρόπος να επιλυθεί διπλωματικά η κρίση. Ο Ομπάμα, σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, υπογράμμισε επίσης «τη σοβαρή δέσμευση» του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα των μελών του.

Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι τυχόν «νέες προκλήσεις θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία και θα επιδεινώσουν τη θέση της στον κόσμο».

Αμερικανικές κυρώσεις σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ακόμη 11 άτομα για την επέμβαση στη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις εναντίον επτά Ρώσων και τεσσάρων Ουκρανών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται δύο σύμβουλοι του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Βάσει των κυρώσεων αυτών παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των 11 αυτών προσώπων, ενώ απαγορεύεται και η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ και ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σύμβουλοι του Πούτιν, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά και βουλευτές της Δούμας.

Από την ουκρανική πλευρά κυρώσεις επιβλήθηκαν στον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, στον πρόεδρο της βουλής της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, στον Γιανουκόβιτς και σε έναν σύμβουλό του.

Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι κυρώσεις αυτές είναι οι πιο περιεκτικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στόχος των κυρώσεων είναι όσοι «υπονομεύουν τη δημοκρατική διαδικασία και τους θεσμούς της Ουκρανίας, απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα (της χώρας) και συνεισφέρουν στην κατάχρηση των πόρων της», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Τιμοσένκο: Η Κριμαία θα βυθιστεί σε «μια πολική νύχτα» αν ενταχθεί στη Ρωσία

Η Μόσχα θα ρίξει τους κατοίκους της Κριμαίας σε μια «πολική νύχτα» μετά την ένταξή τους στη Ρωσία, δήλωσε η ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.

«Συμπάσχω με τους κατοίκους της Κριμαίας (…), θύματα της ανεμελιάς και της αφέλειάς τους. Κινδυνεύουν να βρεθούν στα σκοτάδια στην απομονωμένη χερσόνησό τους. Το ρωσικό καθεστώς θα τους αποδείξει σύντομα ότι μια πολική νύχτα θα μπορούσε να έλθει ακόμη και στις υποτροπικές περιοχές», εκτίμησε η Τιμοσένκο σε ανακοίνωσή της που ανέβηκε στον ιστότοπο του κόμματός της.

Η ίδια προειδοποίησε την Κριμαία για «μια ανθρωπιστική καταστροφή» και για «απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις».

Η περιοχή «δεν θα γίνει οικονομικός παράδεισος. Η Ρωσία δεν έχει πόρους, η οικονομία της είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Με δεδομένες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της από τις μεγάλες δυνάμεις, οι Ρώσοι θα έχουν αύριο άλλες έγνοιες πέραν από την Κριμαία και τους κατοίκους της», υπογράμμισε η Τιμοσένκο.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας εκτίμησε επίσης ότι η χώρα της θα πρέπει να απευθυνθεί «άμεσα» στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να «σταματήσει τη στρατιωτική κατάληψη» του εδάφους της.

Ρωσία: Aπαιτεί να γίνει Ομοσπονδία η Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη δυτική Ουκρανία, εάν η χώρα υιοθετήσει ένα ομοσπονδιακό Σύνταγμα και αποδεχθεί την απόσχιση της Κριμαίας. Το νέο Σύνταγμα της Ουκρανίας θα πρέπει να προβλέπει την αποκέντρωση της εξουσίας και τη διοργάνωση άμεσων τοπικών εκλογών, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε μια ανακοίνωσή του με την οποία παρουσιάζει τις απαιτήσεις της Μόσχας για να υποστηρίξει την δημιουργία μιας διεθνούς «ομάδας υποστήριξης της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομάδα αυτή θα πρέπει να πείσει την Ουκρανία να σεβαστεί το δικαίωμα της Κριμαίας να αποφασίσει για την τύχη της βάσει του δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη την Κυριακή και στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της ένταξής της στη Ρωσία. Κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Ουκρανία θα έπρεπε να διεξάγει ένα δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα πριν από τη διοργάνωση εθνικών και τοπικών εκλογών και ότι η Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ταχθούν υπέρ μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εγγυάται την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας και ακόμη ότι η Ουκρανία πρέπει να διατηρεί πολιτική ουδετερότητα.

Από την πλευρά του Κιέβου, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γεβγκέν Περεμπίνις απέρριψε ως «εντελώς απαράδεκτη» την ρωσική πρόταση για τη δημιουργία και την αποστολή μιας «ομάδας υποστήριξης». «Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας μοιάζει με τελεσίγραφο», επισήμανε ο Περεμπίνις μιλώντας στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Η θέση [του], όπως παρουσιάζεται, είναι απολύτως απαράδεκτη για την ουκρανική πλευρά».

Διάγγελμα Πούτιν

Στο μεταξύ, διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσίας, που αποτελείται από τα δύο Σώματα της ρωσικής Βουλής, θα απευθύνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη στις 15.00 (13.00 ώρα Ελλάδας) καλώντας τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία του νέου 84ου μέλους της.

Οι βουλευτές των δύο Σωμάτων θα προσέλθουν στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο για να ακούσουν το διάγγελμα, «που είναι ήδη έτοιμο», σύμφωνα με πηγές της προεδρικής διοίκησης.

Παρόντες στην όλη διαδικασία θα είναι οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κριμαίας, ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ και ο πρωθυπουργός της Σεργκέι Αξιόνοφ, οι οποίοι ήδη μεταβαίνουν στη Μόσχα, εξουσιοδοτημένοι από το κοινοβούλιο της χερσονήσου να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για την ένταξη σ’ αυτήν της Κριμαίας και της «ειδικού καθεστώτος» πόλης της Σεβαστούπολης.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το κοινοβούλιο —ή Ανώτατο Σοβιέτ, όπως αυτοαποκαλείται— της Κριμαίας μετονομάστηκε σε Κρατικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας με 85 ψήφους παρόντων βουλευτών του και θα αποτελεί το νομοθετικό – αντιπροσωπευτικό όργανο της Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπως είναι το όνομα του νέου κράτους, την ανεξαρτησία του οποίου δεν αναγνωρίζει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και πολλά ακόμη κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας επίσης μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Κριμαίας και το Κοινοβούλιό της θα είναι το ανώτατο όργανο εξουσίας έως το Σεπτέμβριο του 2015. Σύμφωνα με τις ίδιες αποφάσεις, υιοθετείται η ώρα Μόσχας και το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα της χερσονήσου, παράλληλα με το οποίο θα κυκλοφορεί έως την 1η Ιανουαρίου του 2016 και η ουκρανική γρίβνα.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι την επίβλεψη των διαδικασιών και των σχέσεων Κριμαίας – Ρωσίας αναλαμβάνει από ρωσικής κυβέρνησης ο αντιπρόεδρός της Ντμίτρι Κόζακ, ο οποίος θα διαχειρίζεται ετησίως ένα κονδύλι της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ανάγκες της ολοκλήρωσης της ένταξης της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Έκτακτο συμβούλιό των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στο έκτακτο συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος προσωπικοτήτων στη Ρωσία, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, οι κυρώσεις αυτές αφορούν 21 πρόσωπα και περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσει η επιβολή περισσοτέρων κυρώσεων τις αμέσως προσεχείς ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στην επιβολή κυρώσεων εναντίον μιας «σειράς προσωπικοτήτων» αναφέρθηκε επίσης Ευρωπαίος διπλωμάτης που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με ένα μήνυμα Αυστριακού διπλωμάτη μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. συμφώνησαν στις κυρώσεις εναντίον των 21 προσώπων εξαιτίας των ρωσικών ενεργειών στη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Τα ονόματά τους δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι πρόκειται για συνεργάτες του προέδρου Πούτιν και οικονομικούς παράγοντες της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι Ρώσοι, έχοντας ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί το δυναμικό «Ναι» από το δημοψήφισμα της Κριμαίας προτείνουν τη συγκρότηση διεθνούς «ομάδας επαφής», που θα αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά έθεσαν όρους οι οποίοι είναι σχεδόν απίθανο να γίνουν αποδεκτοί από τη Δύση.

Σε απάντηση στις δυτικές εκκλήσεις για το σχηματισμό μίας «ομάδας επαφής», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η προταθείσα διεθνής «ομάδα επαφής» θα ασκήσει πιέσεις για την αναγνώριση από την Ουκρανία του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και θα καλέσει το Κίεβο να εφαρμόσει κάποια άρθρα της ειρηνευτικής συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των ηγετών της τότε αντιπολίτευσης, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διερεύνηση των θανάτων των διαδηλωτών στο Κίεβο.

Η «ομάδα επαφής» θα καλέσει ακόμη την Ουκρανία να υιοθετήσει ένα νέο σύνταγμα παραχωρώντας ευρείες εξουσίες στις περιφέρειες της χώρας, ενώ θα ζητήσει από το Κίεβο να τηρήσει στρατιωτική και πολιτική ουδετερότητα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα