Αντεπίθεση με καλές ειδήσεις

Η κυβέρνηση άντεξε και αυτή την δοκιμασία, καθώς έστω και με την βοήθεια των Λοβέρδου-Αηδόνη ξεπέρασε και τον κάβο του πολυνομοσχεδίου και πλέον ελπίζει αρχής γενομένης από αύριο, ότι θα αλλάξει το κλίμα ενόψει της εκλογικής μάχης του Μαΐου.

Αναμφίβολα η κυβέρνηση από τη μάχη της Βουλής βγήκε λαβωμένη, αλλά όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού τώρα την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχουν οι Σαμαράς-Βενιζέλος. Και αυτό διότι από εδώ και στο εξής θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν με ευχάριστες ειδήσεις το εκλογικό σώμα. Η αναμενόμενη απόφαση από το Eurogroup της εκταμίευσης της δόσης των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δημιουργεί νέα δεδομένα. Όπως επίσης και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος λίγο μετά το Πάσχα από το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ικανά να αλλάξουν το κλίμα και παράλληλα να δείξουν στην κοινωνία ότι η περίοδος των μνημονίων και της τρόικας έχει ολοκληρωθεί, όπως είχε υποσχεθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 ο Αντώνης Σαμαράς από την Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα με την υπουργοποίηση των κ.κ. Λεονταρίδη και Ταγαρά πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος έβαλαν τέλος καις τα σενάρια ανασχηματισμού. Κάτι που σημαίνει, ότι ο ανασχηματισμός θα αποτελέσει ένα όπλο στην φαρέτρα του πρωθυπουργού για την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές, αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά για την δικομματική κυβέρνηση.

Οι επόμενες κινήσεις

Έτσι οι συναντήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μαξίμου έχουν να κάνουν με το πώς θα κινηθούν μετά την ψηφοφορία στη Βουλή και το πώς θα αντιμετωπίσουν το «όχι» του Παπανδρέου. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που ισχυρίζονται, ότι οι δύο αρχηγοί αναζητούν τρόπους, ώστε να μην είναι όμηροι του πρώην πρωθυπουργού, καθώς πιστεύεται ότι υπάρχουν ακόμη βουλευτές εντός του Κινήματος, που «υπακούν» τον Παπανδρέου.

Επισήμως Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν θέματα που αφορούν το πρόγραμμα που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, όπως η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και η σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Αφρικής.

Όμως και οι δύο έκαναν μία συνολική αποτίμηση της μάχης στη Βουλή, αλλά έθεσαν επί τάπητος και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση Σαμαράς και Βενιζέλος ήλθαν πιο κοντά μετά τη μάχη στη Βουλή, όπου ο δεύτερος σήκωσε για την κυβέρνηση το βάρος της σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ήταν εκείνος που επέβαλε τη γραμμή της μη συζήτησης της πρότασης μομφής του Αλέξη Τσίπρα κατά του Γιάννη Στουρνάρα, παρότι αρχικά το Μαξίμου είχε άλλη επιλογή.

 

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα