Αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν φορείς της Κρήτης κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου των Χανίων, το οποίο παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα στο ΣτΕ προσέφυγαν οι Δήμοι Χανιών, Πλατανιά, Κισσάμου, Αποκορώνου, Σφακιών, Καντάνου-Σελίνου, Γαύδου, Ρεθύμνου, Αμαρίου, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου και Ανωγείων, η περιφερειακή ενότητα Χανιών και Ρεθύμνου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Χανίων και Ρεθύμνου, καθώς και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανιών και Ρεθύμνου.

Ζητούν να ακυρωθεί η από 27.10.2011 απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων με την οποία παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους μέσω συμβάσεων (διοίκησης, διαχείρισης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης) όλων των κρατικών αεροδρομίων και ειδικά αυτό του αεροδρομίου των Χανιών Κρήτης. Σημειώνεται ότι η διαχείριση και η εκμετάλλευση του αεροδρομίου των Χανιών έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία “Frapport – Slentel LTD”.

Όπως υποστηρίζουν οι αιτούντες, η ιδιωτικοποίηση θα δημιουργήσει ιδιωτικό μονοπώλιο και θα αυξήσει το κόστος αερομεταφορών και των εισιτηρίων, ενώ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση της Κρήτης. Στην προσφυγή γίνεται επίκληση θεμελιωδών συνταγματικών διατάξεων, όπως η οικονομική ελευθερία και η δημόσια ασφάλεια, ενώ επίσης τεκμηριώνονται ζητήματα παραβίασης του ελεύθερου ανταγωνισμού (δημιουργώντας μονοπωλιακό καθεστώς) και της διμερούς σύμβασης Ελλάδας – Αμερικής σχετικά με την χρήση του πολεμικού Αεροδρομίου της Σούδας.

Ακόμα, υποστηρίζεται ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, στο σκέλος εκείνο που αφορά την διαδικασία των διαγωνισμών, την διαφάνεια και την ίση μεταχείριση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα