Αντιδράσεις για την πειθαρχική δίωξη του Θ. Πελεγρίνη

Αντιδράσεις προκαλεί η ενέργεια του υπουργού Παιδείας να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη, καταλογίζοντάς του ότι κρατά το ΕΚΠΑ κλειστό «με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου».

Άνευ προηγουμένου έκρινε την απόφαση ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο του κόμματος υποστηρίζοντας  ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε «εκστρατεία δυσφήμισης» των δημόσιων πανεπιστημίων και των εργαζομένων σε αυτά, και κάνοντας λόγο για «μιντιακή αθλιότητα» με αφορμή τον τρόπο αντιμετώπισης του κ. Πελεγρίνη.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Ευστάθιος Ευσταθόπουλος χαρακτηρίζει την ενέργεια του υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ακραία, πρωτοφανή, αψυχολόγητη και καταδικαστέα από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Χαρακτηρίζει επίσης προφανές «ότι δεν μπορεί να σταθεί καμιά κατηγορία εναντίον του Πρύτανη για τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου» και επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Αρβανιτόπουλο για την υπάρχουσα κατάσταση. «Αντί να επιμείνετε στο διάλογο τον οποίο επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση ανοίξατε, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τορπιλίσετε την όποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί» προσθέτει, απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας.

«Χουντικής εμπνεύσεως κίνηση» και «αποκορύφωμα μιας πολιτικής ακραίου αυταρχισμού» χαρακτηρίζει την απόφαση, η απεργιακή επιτροπή εργαζομένων του ΕΚΠΑ.

Όπως επισημαίνει η επιτροπή σε ανακοίνωσή της, η κίνηση αυτή του υπουργού την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος με τους απεργούς των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης «καταδεικνύει τον προσχηματικό χαρακτήρα που ο ίδιος προσδίδει σε κάθε τέτοια διαδικασία».

Τονίζει ακόμη ότι απεργία των διοικητικών υπαλλήλων «δεν κατευθύνεται ούτε από τη Σύγκλητο, ούτε από τον Πρύτανη» και υπογραμμίζει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει κλειστό «με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης», καθώς το Ίδρυμα δεν μπορεί να λειτουργήσει με μείον 571 εργαζόμενους.

Κατηγορεί τέλος τον κ. Αρβανιτόπουλο ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο και υποστηρίζει ότι «οποιαδήποτε επίθεση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, είτε αφορά στους εργαζόμενους, τους φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό, είτε τον Πρύτανη, αποτελεί καθαρή πολιτική επίθεση».

Αβάσιμη κρίνει την πειθαρχική κατηγορία η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζει σε ομόφωνη απόφασή της, η παραπομπή αυτή δυναμιτίζει το διάλογο για την επίλυση του προβλήματος της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στο σύνολο των θιγόμενων πανεπιστημίων και για το λόγο αυτό πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα