Αντιδράσεις κι εκ των έσω για την Θάνου

Ο διορισμός της Βαιλικής Θάνου, λίγες μόνο ημέρες μετά την συνταξιοδότηση της, ως επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού δεν προκάλεσε μόνο την κοινή γνώμη και τις τεράστιες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά πλέον και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν αποστάσεις από αυτή την επιλογή του Μαξίμου, η οποία όπως τονίζουν δεν συνάδει με την φιλοσοφία και την κουλτούρα της αριστεράς.

Ήδη δύο εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ εκπρόσωποι του λαού πήραν αποστάσεις με δημόσιες τοποθετήσεις τους. Ο λόγος για τον Κώστα Χρυσόγονο, ευρωβουλευτή και τον βουλευτή Σάκη Παπαδόπουλο.

Ο Κώστας Χρυσόγονος ρωτήθηκε όχι μόνο για τον διορισμό της κ. Θάνου, αλλά και για τις συχνές επιθέσεις της κυβέρνησης στην δικαιοσύνη.  «Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής και κανείς δεν έχει το αλάθητο του Πάπα» είπε αρχικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει με νόημα: «Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη και η εκτελεστική εξουσία πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης Και μάλιστα πρέπει να ενισχυθεί αυτή η ανεξαρτησία και να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος με τις επιλογές από το υπουργικό συμβούλιο». Κατά τον Κ. Χρυσόγονο, «κριτική μπορεί να γίνεται ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη, αλλά να γίνεται με αυτοσυγκράτηση ώστε να μην μπορεί να παρερμηνευτεί ως προσπάθεια επηρεασμού και παραβιάσεως της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Πρέπει λοιπόν τα κυβερνητικά στελέχη να αυτοσυγκρατούνται».

Ερωτηθείς ειδικά για την τοποθέτηση της μέχρι πρόσφατα προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, στο Μαξίμου, ο Κ. Χρυσόγονος επεσήμανε: «Πιστεύω ότι πρέπει να αποφεύγονται τοποθετήσεις ανωτάτων δικαστικών ή έστω προσφάτως αφυπηρετησάντων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών σε θέσεις οι οποίες υποδηλώνουν εμπιστοσύνη είτε προς την κυβερνητική εξουσία είτε προς κόμματα». Δεν είναι το μόνο παράδειγμα αυτό (σ.σ. με την κυρία Θάνου) είπε φέρνοντας και το παράδειγμα της τοποθέτησης του Χαράλαμπου Αθανασίου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.

«Το ότι έγιναν λάθη από τη μια πλευρά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται και από την άλλη. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» είπε με έμφαση ο Κ. Χρυσόγονος.

Ο Παπαδόπουλος

 

Στην ίδια ρότα κινήθηκε και ο Σάκης Παπαδόπουλος σχετικά με την πολυσυζητημένη τοποθέτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, στο Νομικό Γραφείο του πρωθυπουργού.

Προς έκπληξη πολλών… κυβερνητικών του φίλων, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την αντίθεση του για την συγκεκριμένη κίνηση. «Δεν ήταν καλό το ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τοποθετήθηκε σε μια πολιτική θέση» επισήμανε.

Επίσης, σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις της, ανέφερε πως «δεν συνάδουν με μια πολιτικοποίηση ενός ρόλου, ο οποίος είναι διαφορετικός πριν από δεκαπέντε ημέρες και διαφορετικός τώρα».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα