Αντιμέτωπη με το Grexit ξανά η Ελλάδα

Τον εφιάλτη του Grexit επαναφέρουν στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι μετά και τις εξελίξεις με την διαρροή του εγγράφου -φωτιά από το Wikileaks.Όπως αναφέρει το Bloomberg, στο οποίο μίλησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, «η Ελλάδα θα μπορούσε και πάλι να αντιμετωπίσει την απειλή του Grexit εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει μέχρι τον Ιούνιο-Iούλιο».

Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει «κλείσει» τα μεγάλα αγκάθια των διαπραγματεύσεων όπως οι συντάξεις, η φορολογική διοίκηση, το δημοσιονομικό έλλειμμα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνουν οι αξιωματούχοι. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρουσιάζει άλλο ένα μεγάλο εμπόδιο, τονίζουν.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, διαφωνεί με την ευρωζώνη για το πώς η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τον προϋπολογισμό της. Με τη Γερμανία να επιμένει ότι το Ταμείο θα πρέπει τελικά να κάνει πίσω και να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αξιωματούχοι από το ΔΝΤ προσπαθούν να βρουν τρόπους να πιέσουν την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δώσουν στην Ελλάδα την ελάφρυνση του χρέους, όπως φαίνεται και από το έγγραφο των Wikileaks.

«Οι πιθανότητες για μία νέα ελληνική κρίση αυτό το καλοκαίρι είναι σχετικά υψηλές», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Diba AG στη Φρανκφούρτη. «Δεδομένου του εξαιρετικά αργού ρυθμού των μεταρρυθμίσεων και της αξιολόγησης, καθώς και της απώλειας δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και την περιορισμένη διάθεση πλέον για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η επόμενη κρίση είναι ήδη στα σκαριά. Είναι μόνο θέμα χρόνου να συμβεί», τόνισε.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, τα τρία στελέχη του ΔΝΤ τόνισαν ότι οι πληρωμές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα τον Ιούλιο σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση και το δημοψήφισμα για το Brexit, είναι τα βασικά γεγονότα που θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Μέρκελ να δεχτεί τους όρους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως αποκάλυψαν τα WikiLeaks.

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να λάβει νέα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ωστόσο ο Τόμσεν έχει ζητήσει μέτρα ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το Bloobmerg, δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ σημειώνουν ότι το Ταμείο μπορεί να συμφωνήσει στο 3% αρκεί η ευρωζώνη να συμφωνήσει να «κλείσει» την διαφορά μέσω της ελάφρυνσης του χρέους.

Αν και αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν δηλώσει ανοιχτά την αισιοδοξίας τους ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει σύντομα, πηγές του Bloomberg αναφέρουν πως δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι μπορεί να υπάρξει όντως συμφωνία αυτόν τον μήνα. Εάν συνεχίσουν να καθυστερούν οι συνομιλίες, η ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα κρίση γύρω από την Ελλάδα το καλοκαίρι.

Μετά το EWG της περασμένης Παρασκευής, οι υπουργοί των οικονομικών της ευρωζώνης θα ανταλλάξουν ξανά απόψεις σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις 7 – 8 Απρ στις Βρυξέλλες, και στη συνέχεια στο Eurogroup της 22ης στο Άμστερνταμ.

Οπως σημειώνουν αξιωματούχοι στο Bloomberg, δεν αποκλείεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία πριν το Eurogroup, ωστόσο η εκταμίευση της δόσης θα καθυστερήσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα