Αντιμέτωποι με «κούρεμα» μισθών και επιδομάτων οι Έλληνες

Προ των πυλών είναι το «κούρεμα» μισθών και επιδομάτων για χιλιάδες Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών που έχουν γνώση για το νέο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016, που συντάσσεται αυτές τις ημέρες.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού έχει ξεκινήσει, προκειμένου να είναι έτοιμο έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, τουλάχιστον στα βασικά του κεφάλαια, ώστε να απομείνουν μόνο οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, που θα καθοριστούν από τη νέα κυβέρνηση και μετά από επικοινωνία με τους δανειστές.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο προϋπολογισμός για το ερχόμενο έτος περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές σε μισθολογικές δαπάνες, επιδόματα (ΕΚΑΣ, πετρέλαιο θέρμανσης), πληρωμές για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στρατιωτικά κονδύλια, ακόμη και σε μη μισθολογικά έξοδα, όπως για μετακινήσεις και υπερωρίες υπαλλήλων. Εξοικονομήσεις πόρων προέρχονται επίσης από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τις ενοποιήσεις όλων των επικουρικών Ταμείων.

Μόνο από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για χορήγηση πλήρους ή μειωμένης σύνταξης θα περισσέψουν φέτος στα ταμεία 3 εκατ. ευρώ, 17,2 εκατ. ευρώ για το 2016 και 28,5 εκατ. ευρώ για κάθε έτος από το 2017 και μετά έως το 2022.

Το θέμα βέβαια είναι πώς μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε ανάπτυξη, όταν μετά τα capital controls και το μεγάλο «φέσι» των χρεών που έχει φορέσει το Δημόσιο σε όλους τους προμηθευτές επίκειται γενναίο «κούρεμα» σε όλες τις δαπάνες του κράτους.

Την απάντηση σε αυτό το μείζον ζήτημα καλείται να δώσει η νέα κυβέρνηση, με την 5η Οκτωβρίου να αποδεικνύεται σε ημερομηνία «κλειδί» για την σκληρή διαπραγμάτευση που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου.

Την ημέρα αυτή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, που θα αποτελέσει τον «οδικό χάρτη» με όλα τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον δεκαπενταύγουστο, ενώ θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να δώσει τα διαπιστευτήριά του στους Ευρωπαίους ομολόγους του, στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup μετά τις εκλογές, όπου περιμένουν να ακούσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα μέτρα και τις δράσεις που ορίζει το τρίτο Μνημόνιο. Αυτός άλλωστε είναι και ο μοναδικός δρόμος ώστε να μπορέσει η Αθήνα να πάρει τα 3 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από την πρώτη δόση του δανείου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα