Αντιμνημονιακός ο ΣΥΡΙΖΑ, μνημονιακοί οι υπόλοιποι!

Κατά του πολιτικού συστήματος βάλλει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφασή της που έδωσε στη δημοσιότητα. Σαν να μην ανήκει σε αυτό αλλά να ζει ακόμα στα χρόνια πριν το κόμμα γίνει κυβέρνηση, τα βάζουν με όλα γιατί, λένε, δεν τους στηρίζουν!

 

Διαβάζουμε: «Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ επιδίδονται σε μια φτηνή και λαϊκίστικη αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή τους στο νεοφιλελεύθερο άρμα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής. Δεν στηρίζουν την κυβέρνηση στις διαπραγματευτικές της προσπάθειες, αρνούνται να αντιταχθούν στις επιδιώξεις ακραίων κύκλων της ΕΕ που θέλουν η χώρα μας να είναι αποικία χρέους των δανειστών. Το αδιέξοδο που παρατηρείται στη ΝΔ ακόμα και στην εκλογή προέδρου της, είναι στρατηγικό και αφορά στη μνημονιακή πολιτική που εφάρμοσε και συνεχίζει να υποστηρίζει, αλλά και στην ενδυνάμωση της ακροδεξιάς ρητορείας στο εσωτερικό της. Το δε ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αποτελεί συμπληρωματικό κόμμα της ΝΔ, που αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του το απόκοψε από τις κοινωνικές του συμμαχίες. Το δε Ποτάμι ακροβατεί ανάμεσα στο νεοφιλελευθερισμό και τον λαϊκισμό.

Η εκλογική βάση της Ένωσης Κεντρώων έχει ρευστά πολιτικά χαρακτηριστικά. Η ανάγκη του κόμματος αυτού για εκλογική επιβίωση το καθιστά απρόβλεπτο, ενώ οι πολιτικές του θέσεις συνιστούν ένα δημαγωγικό συνονθύλευμα.

Το ΚΚΕ σήμερα αδυνατεί να κατανοήσει ποια είναι η κυρίαρχη σύγκρουση στην κοινωνία, τι κρίνεται σήμερα στην κοινωνία, ποιος είναι απέναντι σε ποιόν. Δεν βλέπει τη σύγκρουση ανάμεσα στις κατεστημένες δυνάμεις και τις δυνάμεις που θέλουν ν’ αλλάξουν την κοινωνία. Αποφεύγει να πάρει τη θέση που πρέπει να πάρει και συλλήβδην εντάσσει το ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο μέτωπο με το οποίο αντιπαρατίθεται.

Η συζήτηση του τελευταίου διαστήματος περί πολιτικών συμμαχιών, οικουμενικών κυβερνήσεων που κατασκεύασαν και προέβαλαν διάφορα κέντρα έπεσε στο κενό, καθώς είναι ορατή μέσα στην κοινωνία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο αυταρχικό δρόμο και την εναλλακτική αριστερή λύση. Οι αναγκαίες συναινέσεις πρέπει να επιτυγχάνονται στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου.

Εμείς θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι ο πολιτικός διάλογος με τον ελληνικό λαό στα πλαίσια του επικείμενου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη δική μας απάντηση.

Στόχος μας είναι η αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών και η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι λύσεις δεν μπορούν παρά να έχουν κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Σ’ αυτή την προσπάθεια η Κ.Ε. καλεί τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να στρατευθούν».

Στη συνέχεια πάνε ένα βήμα παραπάνω δείχνοντας πως προφανώς έχουν άλλη οπτική γωνία, σίγουρα αντιμνημονιακή. Και όμως πρόκειται για το κόμμα που έφερε – και υλοποιεί- το τρίτο μνημόνιο!

«Τα τελευταία έξι χρόνια υλοποιήθηκε στη χώρα μας μια πολιτική ακραίας και σκληρής ταξικής δημοσιονομικής προσαρμογής και εσωτερικής υποτίμησης.

Στόχος αυτής της πολιτικής ήταν η εκκαθάριση δικαιωμάτων των εργαζομένων και η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος κεφαλαιακής συσσώρευσης σε βάρος της εργασίας. Ταυτόχρονα στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους έγιναν εγκλήματα κατά του κοινωνικού κράτους, των νοσοκομείων, των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το σχέδιο το αμφισβήτησε όλη την περίοδο της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει να το αμφισβητεί μέχρι και σήμερα. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός του οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας. Με έμφαση στην στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων και του μισθού, την ενεργητική στήριξη της απασχόλησης, τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος όσων έχουν πληγεί από την κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος» σημειώνουν.

Υποστηρίζουν δε πως η κυβέρνηση με σκληρή διαπραγμάτευση έκλεισε το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Η λαϊκή κατοικία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων προστατεύεται.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα