Αντιρρησίας… συμμόρφωσης η Ελλάδα

Ακόμη μία καταδίκη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης «εισέπραξε» η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Αυτή τη φορά το παράπτωμα είναι ότι τα αιτήματα των πολιτών που αρνούνται τη στράτευση και επιθυμούν να εκπληρώσουν εναλλακτική θητεία εξετάζονται σχεδόν αποκλειστικά από στρατιωτικούς κατά παράβαση της σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης.

Συγκεκριμένα, στις 15 Σεπτεμβρίου το ΕΔΑΑ εκδίκασε την υπόθεση «Παπαβασιλάκης κατά Ελλάδος» με αιτούντα εναλλακτική θητεία τον κ. Λεωνίδα Παπαβασιλάκη. Για την εν λόγω υπόθεση το ευρωδικαστήριο έκρινε ότι η αρμόδια αρχή που εξέτασε την υπόθεση του προσφεύγοντα, αντί να συνεδριάσει με την πενταμελή σύνθεση που προβλέπει ο νόμος (ένας σύνεδρος ή πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δύο καθηγητές ΑΕΙ φιλοσοφίας, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών ή ψυχολογίας και δύο αξιωματικοί του στρατού), συνεδρίασε με τριμελή σύνθεση, απαρτιζόμενη κατά πλειοψηφία από μόνιμους αξιωματικούς του στρατού. Ακόμα, η αρμόδια ελληνική αρχή δεν παρείχε τις εγγυήσεις αμερόληπτης και ανεξάρτητης κρίσης που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μάλιστα, το ΕΔΔΑ παραθέτει απόσπασμα των παρατηρήσεων της ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο αναφέρει πως «η αρμόδια Αρχή που θα αποφασίζει αν ένα άτομο θα πρέπει να εκπληρώσει εναλλακτική υπηρεσία ή όχι, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην περιλαμβάνει μέλη της στρατιωτικής διοίκησης. […] Η πρόταση συμβαδίζει με τις πρόσφατες συστάσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στις οποίες ουσιαστικά επαναλαμβάνεται η από το 2005 προτροπή της Επιτροπής να τεθεί η εξέταση των αιτήσεων υπό τον πλήρη έλεγχο πολιτικών αρχών».

Επιπλέον, επισημαίνεται πως πρέπει να προστεθούν δύο πολιτικοί εκπρόσωποι: ένας του υπουργείου Εσωτερικών και ένας του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη μη αποδοχή των συστάσεων για τους αντιρρησίες συνείδησης οι οποίες έγιναν προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του δευτέρου κύκλου της Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης από το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα