Αντισυνταγματικό το «κούρεμα» των συντάξεων δικαστών και εισαγγελέων

Αντισυνταγματικές είναι οι περικοπές των συντάξεων των δικαστών και εισαγγελέων τη χώρας. Πρόκειται για απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που σύμφωνα με πληροφορίες εκδόθηκε ομόφωνα, κι έρχεται να δικαιώσει τους συνταξιούχους δικαστές και εισαγγελείς της χώρας. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αναδρομικές, από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει πιλότο για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των ενστόλων, διπλωματών, διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι περικοπές υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.
Οι δικαστές αναγνώρισαν μεν το δικαίωμα του Κράτους να μειώνει τις συντάξεις των δικαστικών (όπως και των αποδοχών τους) πλην όμως επισημαίνουν η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος. Παράλληλα οι δικαστές έκριναν ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής μειώνοντας άμεσα τον χρόνο διεκδίκησης αναδρομικών. κάνοντας έτσι δεκτή σχετική αναίρεση του υπουργείου Οικονομικών .

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα