Αντρέ Σιμόες: Ένα λίμπερο από το μέλλον!

Η ΑΕΚ παίζει στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό και μετά από μία ώρα παιχνιδιού ηττάται με 1-0, χωρίς να είναι χειρότερη του αντιπάλου της. Στην πραγματικότητα, οι «ερυθρόλευκοι», πέραν του γκολ από κόρνερ δεν έχουν δημιουργήσει περισσότερα ρήγματα. Ο Αντρέ Σιμόες είναι εξαιρετικός και αναχαιτίζει σχεδόν κάθε δραστηριότητα των Πειραιωτών από τον άξονα. Περιέργως, όμως, ο Τραϊανός Δέλλας τον αποσύρει από το ματς και αρχίζει η κατάρρευση της Ένωσης.

Αυτή είναι λίγο πολύ η ιστορία του Σιμόες στη φετινή ΑΕΚ, συνοψισμένη. Ο Πορτογάλος είναι το αθόρυβο εργαλείο της ομάδας, ο υπερπολύτιμος παίκτης που μόνο άμα λείψει θα φανεί το κενό του, όπως στα 30 λεπτά που δεν έπαιξε στο «Γ. Καραϊσκάκης». Και δεν ήταν μόνο αυτό το ματς. Με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα ήταν εκ των κορυφαίων της ΑΕΚ, καλός ήταν και στη Λεωφόρο. Με τον Δικέφαλο στο ΟΑΚΑ, όμως, έκανε παιχνιδάρα.

Πολλοί αναρωτήθηκαν πως και ο Πογιέτ δεν έκανε το σύστημα 3-5-2 απέναντι σε έναν δυνατό αντίπαλο, ενώ το είχε εφαρμόσει με πιο αδύνατους. Κατ’ αρχήν, ο Ουρουγουανός εξήγησε πως μόνο όταν το απαιτούν οι καταστάσεις θα κάνει αυτή την αλλαγή. Δεύτερον, στην πραγματικότητα την έκανε αυτή την αλλαγή, αλλά εσωτερικά. Με την είσοδο του Μπερμπάτοφ, ο Σιμόες έγινε καθαρόαιμο λίμπερο παλιάς κοπιάς, αλλά σε μοντέρνα εφαρμογή. Ακολουθούσε παντού τον Βούλγαρο, είτε στο χώρο δράσης του, είτε κοντά στην εστία, αφού ως γνωστόν ο Ντίμιταρ θέλει να παίζει κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Ο Αντρέ δεν είχε πρόβλημα. Έδινε και βάθος στην άμυνα ως τρίτο στόπερ αν χρειαζόταν, έπαιζε κι ως «κόφτης»! Δε χρειαζόταν ο Πογιέτ να βάλει τον Λαμπρόπουλο. Έπαιζε ήδη με τρίτο στόπερ.

Ο Σιμόες δεν είναι απλά άρχοντας μέσα στο γήπεδο στον ανασταλτικό τομέα. Βοηθά και δημιουργικά. Παίρνει την πρώτη πάσα και κάνει παιχνίδι, μετέχει στην οργάνωση, κρύβεται πίσω από την κυκλοφορία της μπάλας σε πολλά γκολ που πέτυχε η ΑΕΚ σε «σετ» παιχνίδι. Είναι «λίρα 100» κι ας είναι αθόρυβος. Πρόκειται το παλιό καλό λίμπερο των προηγούμενων δεκαετιών, που έπρεπε να παίζει στόπερ, αλλά πολλές να φτάνει μέχρι και την αντίπαλη περιοχή. Μόνο που ο Σιμόες εφαρμόζει αυτή τη θέση με τρόπο μοντέρνο που τον καθιστά συνήθως εκ των κορυφαίων στο γήπεδο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα