Ανόρθωση ηθικού και αναζήτηση αγωνιστικού πλάνου

Μπορεί ο Τάκης Λεμονής να δουλεύει στην ψυχολογία των παικτών του, καθώς θεωρεί πως πρέπει με κάποιο τρόπο να την ανορθώσει, αλλά κακά τα ψέματα, το πρόβλημα του φετινού Ολυμπιακού δεν είναι ψυχολογικό, είναι ξεκάθαρα αγωνιστικό. Δεν γίνεται μία ομάδα στα τέσσερα πιο κρίσιμα ματς της σεζόν (με τη Ριέκα και την Παρτίζαν) να δείχνει τόσο συγκεντρωμένο πρόσωπο, εκεί δηλαδή που θα μπορούσε εύκολα να στραπατσαριστεί η εύθραυστη ψυχολογία και στη συνέχεια να παίζει με αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα.

Ο Ολυμπιακός στα προκριματικά και στα Play Off του Champions League, κόντρα στις δυσκολότερες ομάδες που θα μπορούσαν να του τύχουν, δεν συνάντησε κανένα πρόβλημα! Γιατί άραγε; Πολύ απλά επειδή δεν μπήκε σε παιχνίδια με ομάδες κλεισμένες πίσω. Ακόμη κι όταν έκανε το 0-1 η Ριέκα στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός δεν πανικοβλήθηκε, δεν έδειξε δηλαδή ψυχολογικά προβλήματα…

Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται στην Ελλάδα κόντρα στις αμυντικές ομάδες. Αφήνουμε στην άκρη το ματς με την αδύναμη Λάρισα. Σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή και την υπεροχή και έχασε ένα σωρό βαθμούς, ενώ με τη Λαμία δυσκολεύτηκε αφάνταστα.

Αν δούμε το ματς με την ΑΕΚ θα διαπιστώσουμε πως δεν υπήρξε κανένα ψυχολογικό έλλειμμα, παρά μόνο αγωνιστικό. Η Ένωση πίεσε στο πρώτο τέταρτο και ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν τα έχασε, έβγαλε ωραιότατη αντίδραση και προηγήθηκε 0-2, αποτέλεσμα σοκ με βάση την εικόνα του αγώνα. Πότε γύρισε το ματς; Όταν ο Χάσι αποδιοργάνωσε την ομάδα με τις αλλαγές του.

Ο προπονητής του Ολυμπιακό καλώς θέλει να τους τονώσει την ψυχολογία, αλλά η αλήθεια είναι πως η πολλή δουλειά πρέπει να γίνει στην τακτική και στις στημένες φάσεις.

Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι τρία και αλληλένδετα.

Πρόβλημα ένα: Διαφορετικά χαρακτηριστικά των τριών «δεκαριών». Ο Φορτούνης είναι απρόβλεπτος με την μπάλα στα πόδια, αλλά είναι στατικός και δεν βοηθά ανασταλτικά. Ο Μάριν είναι ο μόνος που μπορεί να έρθει από τα πλάγια κι έτσι να χωρέσει σε διάφορα σχήματα, αλλά δεν τραβάει πάνω από 55 λεπτά. Ο Οτζίτζα διαθέτει ποιότητα και μαχητικότητα, παίζει και σαν «οκταροδέκαρο» αλλά κάνει παιδικά λάθη στην αμυντική λειτουργία, ενώ όταν δεν παίζει στη φυσική του θέση, δεν υπάρχει ο κατάλληλος παίκτης για να παίξει δίπλα στον Ρομαό (αν και Ζντιέλαρ και Ταχτσίδης παλεύουν για να αποδείξουν ότι μπορούν). Ο Λεμονής δεν μπορεί να προσδώσει ταυτότητα στην ομάδα του, διότι δεν έχει βρει ένα σταθερό τρόπο για να αναπτύσσεται η ομάδα του από τον άξονα.

Πρόβλημα δύο: Πάρντο, Σεμπά, Καρσελά δεν έχουν το γκολ που θα έπρεπε να έχουν τα εξτρέμ. Σε αντίθεση με την τριάδα των «δεκαριών» (Οτζίτζα, Μάριν, Φορτούνης μετράνε 8 γκολ), τα τρία βασικά εξτρέμ του Ολυμπιακού δεν σκοράρουν (μόλις τρία, τα δύο του Πάρντο στο τελειωμένο ματς με τη Σπόρτινγκ). Ο Λεμονής πρέπει να σκαρφιστεί έναν τρόπο οι συγκεκριμένοι παίκτες να πατάνε περιοχή υπό προϋποθέσεις. Έχουν τα φόντα, αλλά δεν το καταφέρνουν, προφανώς όχι επειδή δεν έχουν ψυχολογία, αλλά επειδή μέσα στο παιχνίδι δε βρίσκουν χώρους.

Πρόβλημα τρία: Τέσσερις επιθετικοί, ο εξής ένας: Εμενίκε! Ο Τάκης Λεμονής δεν παίρνει γκολ από τους επιθετικούς του, καθώς δεν τροφοδοτούνται. Ο σέντερ φορ δεν καλείται να φτιάξει μόνος του το γκολ, αλλά να τελειώσει τη φάση και ο Ολυμπιακός δεν δημιουργεί ξεκάθαρες ευκαιρίες με το φορ φάτσα στο τέρμα. Ο δε Μπεν τραυματίστηκε, ενώ τον Ανσαριφάρντ δεν τον εκμεταλλεύεται. Όσο κι αν προσπαθεί να ανυψώσει την ψυχολογία του Τζούρτζεβιτς, αν ο Σέρβος φορ δεν πάρει κάποιες ασίστ της προκοπής, πως θα ξεμπλοκάρει;

Αφήνουμε στην άκρα τα αμυντικά θέματα του Ολυμπιακού, διότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όταν θα επιστέψουν οι τραυματίες, η οπισθοφυλακή θα βελτιωθεί.

Ο Τάκης Λεμονής πέραν του ότι παρέλαβε μία ομάδα αδούλευτη, έχει μπροστά του «πρόγραμμα βουνό». Τα ματς με την Μπαρτσελόνα πέραν του ότι είναι δύσκολα, αποσπούν τη συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών του. Ο Ολυμπιακός παραδοσιακά δυσκολεύεται στην Ελλάδα στα παιχνίδια πριν και μετά τα ευρωπαϊκά του ραντεβού και η ομάδα του Πειραιά έχει μπροστά της τέσσερα παιχνίδια για το Champions League. Την ίδια ώρα δεν μπορεί να χάσει βαθμούς, καθώς η ΑΕΚ είναι πέντε πόντους μπροστά και ο ΠΑΟΚ τέσσερις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα