Αν έπαιζε στην αρχική ενδεκάδα ο Λιβάγια…

Τι κριτική να κάνει κάποιος ποδοσφαιρικός συντάκτης στην ΑΕΚ; Είναι τόσο αλλοπρόσαλλη η εικόνα της «κιτρινόμαυρης» ομάδας που δεν υπάρχει δυνατότητα φυσιολογικής συζήτησης. Όταν ένα σύνολο μέσα σε ένα 90λεπτο είναι στην αρχή φάντασμα και στο τέλος… φανταστικό, πραγματικά είναι να σκίζεις τα πτυχία σου. Και όταν ένας προπονητής σε έχει πρώτο στην Ελλάδα και αήττητο επτά ματς στην Ευρώπη, τι να του πεις που κατεβάζει μία ομάδα σε ένα παιχνίδι που θέλει νίκη για να προκριθεί, με ένα σύστημα που δεν το καταλάβαιναν ούτε οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές;

Η φετινή ΑΕΚ είναι καταπληκτική για τον ουδέτερο, αλλά δημιουργεί αρρυθμίες στους φίλους της. Δεν μπορεί να συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως. Θα έρθουν παιχνίδια που δεν θα προλάβει να επιστρέψει. Ο Μανόλο Χιμένεθ έχει τεράστια ευθύνη για τα αδιόρθωτα λάθη της ομάδας του, όπως δικαιούται και τα εύσημα για τη συνολική πορεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Η διαχείριση του Μάρκο Λιβάγια

Γκρινιάζει ο κόσμος της ΑΕΚ για το ότι δεν χρησιμοποιείται διαρκώς και ακατάπαυστα ο Μάρκο Λιβάγια. Βέβαια, αν δει κανείς τους αριθμούς θα τρίβει τα μάτια του:

Είναι πρώτος σε συμμετοχές, μετράει ήδη 20! Πέρσι αγωνίστηκε όλα κι όλα σε 25 παιχνίδια. Έχει παίξει μέχρι τις 23 Νοεμβρίου (το προχθεσινό ματς δηλαδή) 1.338 λεπτά, ενώ πέρσι καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αγωνίστηκε 1.537 που είναι και το ρεκόρ λεπτών συμμετοχής στην καριέραςτου!

Είναι άδικη η κριτική προς τον Μανόλο Χιμένεθ, κανένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να παίζει ασταμάτητα 90λεπτα και όποιος το κάνει κινδυνεύει με τραυματισμούς.  Πρόσφατα ο Λάκης Νικολάου σε συνέντευξή του με αφορμή τη ρήξη χιαστών του Γιόχανσον είπε πως ένας καταπονημένος μυϊκά οργανισμός είναι πιο πιθανό να δώσει ακόμη και μη μυϊκούς τραυματισμούς, καθ’ ότι οι κουρασμένοι μύες των ποδιών λογικό είναι να μην υποστηρίζουν με την ίδια άνεση συνδέσμους, και χόνδρους!

Μελετήσαμε όλα τα παιχνίδια του Λιβάγια στην καριέρα του στην Ιταλία και την Ισπανία, δεν έχει παίξει ποτέ τρία 90λεπτα σε οκτώ μέρες!

Το σύστημα και η ψυχολογική υποστήριξη των παικτών

Το εξαιρετικά λειτουργικό 3-5-2 με Σιμόες και Γιόχανσον στα χαφ και τον Μάνταλο μπροστά ήταν πράγματι ταμάμ για την προ εβδομάδων ΑΕΚ, αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Αν έλειπε ένας από τους δύο καλώς, αλλά τώρα που απουσιάζουν τα δύο βασικότατα στελέχη της μεσαίας γραμμή χρειάζεται πάλι αναπροσαρμογή πλάνων. Το ματς με τη Ριέκα είναι «καθρέπτης».

Το 4-4-2 πρέπει να επανέλθει. Διότι τώρα υπάρχουν Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Τσόσιτς, Λαμπρόπουλος και Τζανετόπουλος και μπορεί να γίνει άνετο ροτέισον στα στόπερ. Διότι ο Αραούχο και ο Λιβάγια μαζί παίζουν καλύτερα. Διότι με 4-4-2 δίπλα στον Σιμόες χρειάζεται ένα οκτάρι και η ΑΕΚ έχει δύο (Κονέ και Αϊντάρεβιτς). Διότι μπορεί να γίνει ροτέισον στη θέση του δεξιού μπακ. Ο Δικέφαλος με το υπάρχον ρόστερ δεν μπορεί να παίξει 3-5-2 ή 4-2-3-1 γιατί δεν έχει «δεκάρι» και πρέπει να μάθει να παίζει από τα άκρα (από εκεί απείλησε τη Ριέκα).

Η ΑΕΚ έχει προβλήματα και στη νοοτροπία και στη διαχείριση της ψυχολογίας, πέραν δηλαδή των αγωνιστικών θεμάτων. Εδώ που τα λέμε δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Χιμένεθ που έχει την ομάδα πρώτη στη Super League και αήττητη για επτά ματς στην Ευρώπη. Αυτό που προκαλεί σύγχυση στο μέσο φίλο της Ένωσης είναι οι υπνωτισμένες αντιδράσεις της ομάδας στα στημένα (μέχρι και από πλάγιο έχει φάει γκολ). Εκεί πρέπει να δουλέψει ο Ισπανός, που πρώτα ο ίδιος οφείλει να δημιουργήσει μία ψυχική ισορροπία στα αποδυτήρια και να έχει τους παίκτες σε «ψύχραιμη εγρήγορση». Όχι τη μία να κοιμούνται και την άλλη να… τρώνε λαρύγγια.

Πρέπει να μπουν στην εξίσωση όλοι

Η ΑΕΚ διαθέτει πολλούς… ημι-βασικούς ποδοσφαιριστές. Πρέπει να τους βάλει όλους στην εξίσωση ο προπονητής. Γιακουμάκης, Μπακασέτας, Πατίτο, Γκάλο, Κονέ, Αϊντάρεβιτς πρέπει με κάποιον τρόπο να γίνουν μέλη της ομάδας με ξεκάθαρους ρόλους. Για να γίνει αυτό, ο Χιμένεθ πρέπει να σταθεροποιήσει το σύστημά του. Καλές οι πατέντες, αλλά η ομάδα αποδιοργανώνεται. Με τη Μίλαν υπήρχε τεράστια συγκέντρωση σε 180 λεπτά, αλλά την προκάλεσε το όνομά του αντιπάλου. Με Παναθηναϊκό και Ριέκα η ομάδα ήταν κοιμώμενη στα κόρνερ και μπερδεμένη όσον αφορά στο σύστημα. Με ένα συγκεκριμένο σύστημα, οι παίκτες που θα έρχονται από τον πάγκο θα ξέρουν το ρόλο τους και θα μπορούν να βοηθήσουν. Η τρομερή ανταπόκριση του Μπακάκη σε ρόλο αριστερού στόπερ ήταν πράγματι καλό νέο για την ΑΕΚ, αλλά με τόσους διαθέσιμους κεντρικούς οπισθοφύλακες, η χρησιμοποίησή του διαρκώς σε αυτή τη θέση προκαλεί ερωτηματικά και στον ίδιο και στην ομάδα. Η αλλαγή προσώπου της ΑΕΚ προς το καλύτερο στο παιχνίδι με τη Ριέκα, όταν το «τουρλουμπούκι» μετατράπηκε σε 4-4-2, με ένδεκα παίκτες όλους στη φυσική τους θέση (με εξαίρεση ίσως τον Μπακασέτα, που όμως τα πήγε καλά) είναι απόδειξη πως η ομάδα έχει δυνατότητες, αλλά ο Χιμένεθ πρέπει να τις αξιοποιήσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα